Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Tuning 10. rész: A kipufogó csatorna

 

A szívócsatornához hasonlóan a kipufogó csatorna átdolgozásával is segíthetjük a motor mûködését.

   

Hasonlóan az elõzõ részben említettekhez itt is a csatorna áramlási ellenállását célszerû csökkenteni. Legelõször az öntési felületi hibákat távolítsuk el. Ezzel a motor élettartama nem változik, de légzési képessége kismértékben javulhat. Ha az eredeti gyári méretû szelepeket használjuk, ne bõvítsük a csatornát. Ez alól kivételt képez a szelepvezetõ és az azt körülölelõ hengerfej öntvény. A kipufogóba domborodó részek eltávolítása, a szelepszár óvatos vékonyítása (max 1,2 mm) mindenképpen javítja a henger kiürülését, valamint csökkenti a kipufogó ütemben mozgó dugattyú fékezõdését is. Így a forgattyústengely energiájából több marad a jármû hajtására. Természetesen a teljesítményért a szelepvezetõ, szelep valamint a szelepülék megnövekedett kopásával kell fizetni. Ha nagyobb szelepet használnunk, akkor is legfeljebb csak a szelepméret növekedésével arányosan bõvítsük a csatornát. Ettõl nagyobb méretnövekedésre nem érdemes törekedni, mert a motor karakterisztikája hátrányosan változhat.

Fontos, hogy a hengerfej és kipufogó csõ csatlakozása a külsõ íven lépcsõ mentes legyen. Ezzel ellentétben a belsõ íven kívánatos egy kismértékû lépcsõ jelenléte. Erre igazán olyan motoroknál van szükség, ahol viszonylag hosszú ideig vannak a szelepek nyitva és a középtartománybeli teljesítmény is számít.

 

A lépcsõ nem akadályozza a kiáramlást, de a rossz ütemben érkezõ nyomáshullámok hatását csökkenti

A lépcsõ a hengerbõl kiáramló gázokat nem, vagy alig akadályozza, viszont egy-egy rossz fázisban érkezõ kompresszió hullám hatását csökkenti. Egy ilyen hullám a nyitott kipufogó szelepen keresztül a már egyszer kipufogott gázt próbálja visszanyomni a hengerbe. Ha ez megtörténik, a dugattyúnak nagyobb mennyiségû gázt kell a kipufogó rendszerbe nyomni. Így a kitolásra fordított munka növekszik, végsõ soron a fõtengely forgása fékezõdik. A belsõ íven meghagyott lépcsõ ezt hatékonyan csökkenti. A henger felé áramló kipufogógáz nekiszalad a lépcsõnek, amelyrõl örvények válnak le. Ezek akadályozzák a visszaáramlást, a gáz saját maga elõtt zárja el a hengerbe vezetõ utat. A dugattyú fékezõdése kisebb, a motor akár 5%-al nagyobb teljesítmény kifejtésére lehet képes a középtartományban.

 

A szívócsatornával ellentétben kipufogó csatornát érdemes kipolírozni. Ezáltal csökken a hengerfej, valamint a hûtõfolyadék hõmérséklete, a motor alacsonyabb hõfokon dolgozik. Lehetõség nyílik némi kompresszióviszony emelésre, amely teljesítmény növekedést eredményez. A polírozás miatt csökkentett felületû csatornában a kipufogógáz magasabb hõmérsékletû marad. Így a kipufogó rendszerben dolgozó nyomáshullámok hatékonyabban, szélesebb fordulatszám tartományban fokozzák a henger töltését. Ez megint csak a teljesítményt és a motor karakterisztikáját javítja

 

A képeken a hengeren kialakított letörések láthatók

Mind a kipufogó-, mind a szívószelep áramlási képessége javítható a hengerpersely felsõ szélének apró módosításával. Ha öntöttvas hengerhüvellyel készült a motor, a hüvely felsõ szélén, a szelepek közvetlen környezetében egy kb. 2 mm mély és 1,5-2 mm széles letörést alakítsunk ki. Ez a módszer Nikasil bevonatú hengereken csak feltételesen alkalmazható, mert a köszörülés után a hengert érdemes újra galvanizáltatni.
A kipufogószelepek szeleptányérjának égéstér felé esõ oldalán a szelep élét gömbölyítsük le, a tömítõ oldalt hagyjuk érintetlenül. Ez javítja a kipufogó gázok kiáramlását, valamint csökkenti az öngyulladás veszélyét. A gyorsabb kiáramlás csökkenti a dugattyú kitolási munkáját, ezáltal növekszik a teljesítmény.

Szeleptányér égéstér felöli oldalának legömbölyítésével gyorsítható a henger kiürülése

 

Ezzel az egyszerû kézi köszörûvel és esztergával elvégezhetõ munkálatok sorát kimerítettük. A további teljesítményfokozó munkálatok elvégzéséhez komoly szerszámgéppark szükséges. E feladatok ismertetésével a következõ részben foglalkozunk.

 

Kovács László

 

 

cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS