Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Tuning 11. rész: Szelep és szelepfészek

 

Egy csatornán természetesen csak annyi gáz áramolhat keresztül, amennyit a legkisebb keresztmetszete át tud bocsátani. Minden motorban a szelep és szelepfészek környezete jelenti a szûk keresztmetszetet.


 

 

 
A hengerbe a szívó szelepek és a hozzájuk tartozó szelepülék által határolt hengerpaláston keresztül történik a levegõ bejuttatása. A kipufogógáz "kipenderítése" ugyanígy zajlik. Sajnálatos módon a látszólag hengeres be-, illetve kiáramló felület inkább egy kúppalásthoz hasonlít, amely valamivel kisebb. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy e keresztmetszet a szelep mozgásával összhangban állandóan változik. Ez a felület nagymértékben befolyásolja a motor teljesítményét. Minél nagyobb a felület, annál nagyobb a teljesítmény.

A gázcserére egy csonka kúp palást áll rendelkezésre

 

 

A szelepek hengerhez közeli kerületén az áramlás minimális

A felület növelésére két módszer kínálkozik, nagyobb szelep alkalmazása, vagy mélyebb szelepnyitás. Csakhogy, minél nagyobb, mondjuk a szívószelep, annál közelebb kerül a szelep széle a henger falához. Ez kis szelepnyitásnál, ahol kevés a hengerbe áramló friss keverék, még nem okoz gondot. Akkor adódik probléma, ha a szelepen átáramló keverék mennyisége elég nagy ahhoz, hogy a hengerfal közelsége miatt a szelepnél feltorlódjon. Ilyenkor a szelep hengerfal felé esõ részén alig történik áramlás. Ez azt eredményezheti, hogy a nagyobb szelepekkel szerelt hengerfejjel kisebb teljesítményt ad le a motor, mint az eredeti, kisebb szelepekkel

 

 

Látható tehát, hogy a geometriailag nagyobb szelepméret nem mindig segít. Annak érdekében, hogy a legnagyobb, de még nem akadályozott áramlású szelepméretet meghatározhassuk, áramlásmérõ eszközre van szükség. Egy ilyen áramlásmérõ eszköz egy nagy légszállítású ventillátorból, valamint egy, a vizsgált motor hengerével egyezõ átmérõjû csõbõl áll. Az imitált henger felsõ részén a hengerfej rögzítésére alkalmas sík felület található. A mérés során a ventillátor által szállított levegõ mennyiségét kell meghatározni. Erre egy szabványos mérõperem használatos, az áramlási adatokat köbméter / percben szokás megadni. Érdemes olyan készüléket összeállítani, ahol a levegõ áramlási iránya megfordítható, így szívó és kipufogó szelepek mérésére egyaránt alkalmas. A fentebb vázolt szerkezet segítségével nem csak szelepméretet, hanem a szelep és szelepülék formai kialakításából adódó veszteségeket is meghatározhatjuk, a szelepemelés teljes tartományában. E veszteségek csökkentése képezi valójában a tuning tárgyát. Minél áramvonalasabbra képezzük ki az ülék és szelep között a nyitás során kialakuló csatornát, annál több levegõ jut a hengerbe. Több levegõ nagyobb teljesítményt jelent.

Áramlásmérõ próbapad. Ilyen segédeszköz házilag is készíthetõ

Kezdjük a szelepekkel. Függetlenül attól, hogy kipufogó vagy szívó szeleprõl van szó a szelep megmunkálása során az eredeti tulipán formát kell átalakítani. Elõször a szelep hátoldalán, a szelepszár és szeleptányér találkozási zónáját, a szelep átmérõjének 24-26 százalékának megfelelõ rádiusz alkalmazásával gömbölyítsük le (28 mm átmérõjû szelepnél R = 6,7-7,2 mm).

.

Eredeti és módosított szelep

Ezután alakítsunk ki egy kb. 30 fokos letörést a tömítõ perem mögött, a szelepszár irányába. Az alkalmazott szögérték változó, attól függ, hogy milyen jól alakítható ki az átmenet a legömbölyítés és a perem között. A perem szélessége kb. 1,5-1,7 mm legyen, szöge 45 fok. Mint azt az elõzõ részben említettük a kipufogó szelep szeleptányérjának égéstér felé esõ oldalán a szelep élét gömbölyítsük le. Így gyorsabban ürül ki a henger. Szívószelepnél ezt ne tegyük, a belsõ élt hagyjuk élesen. Ez csökkenti a szívócsõbe történõ visszaáramlást, a hengerben pedig nagyobb mennyiségû friss keverék marad.

Ezt követõen a szelepülék átdolgozása következik. Az ülék szívótorok felé esõ részét gömbölyítsük le kb. 0,75-1 mm-es sugárral. A tömítõ perem szöge 45 fok. Ezt egy 60 fokos maróval vezethetjük a torok felé, míg az égéstér oldalán 15-20, vagy akár 30 fokos marót kell alkalmazni, típustól és szívó, vagy kipufogószeleptõl függõen. Az adott alkalmazásnak legmegfelelõbb szögkombinációt áramlásmérõ padon határozhatjuk meg.

Szelepülék kialakítása és szögei

 

Helyesen megmunkált szelepülék esetén a szelep a tömítõ perem középsõ részén, kb. 0,9-1,1 mm szélességben érintkezik a fészekkel.

A tömítõ élszalag elhelyezkedése a szelepen

Ezt úgy ellenõrizhetjük, hogy a szelepfészket tusírfestékkel vékonyan bekenjük és a szelepet az ülékre szorítva, ide-oda forgatjuk. Ha a lenyomat túlságosan közel helyezkedik el a szeleptányér széléhez és túl széles, akkor a nagy kúpszögû (tompa) fészekmaróval lehet az érintkezési felületet a szeleptányér széle felõl vékonyítani. Ha az érintkezési felület túlságosan közel helyezkedik el a szelepszárhoz és keskeny, akkor a 45 fokos maróval kell az érintkezési felületet megszélesíteni, valamint a szeleptányér széle felé eltolni. Miután a kívánt szélességû és elhelyezkedésû az érintkezési felületet kialakítottuk, az esetleges forgácsmaradékokat a 45 fokos maró nagyon óvatos újbóli átforgatásával távolítsuk el.

 

 

Helyesen kivitelezett mûveletsor végén a szelepülék bársonyos fényû. Így a szelepülék felületi rétege puha marad, amely elõsegíti a szelep végleges beágyazódását a fészekbe. Ez az elsõ motorindítás utáni néhány másodpercben lezajlik. A tömítés javítható a szelepek becsiszolásával, amelyet csiszoló pasztával és kézi szelepcsiszolóval végezhetünk el. Erre bizonyos motorokon, a gyári gépkönyv szerint nincs szükség.

A hengerfej tömítettségének ellenõrzéséhez szereljük be a szelepeket, szeleprugókat, valamint az ezekhez tartozó egyéb alkatrészeket (ék, tányér, stb.). Fordítsuk el a hengerfejet úgy, hogy a szívó-, illetve kipufogó csatornák felfelé nézzenek. Töltsük fel a szelepekhez tartozó csatornákat benzinnel, vagy petróleummal. Ha a bármelyik szelep szélénél szivárgást észlelünk, a tömítettség nem megfelelõ, az adott szelepülék csiszolását meg kell ismételni.

Szöveg és kép: Kovács László

 

cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS