Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


 

Tuning 3. rész: A karburátor II.

 

 

A porlasztó alapjárati rendszerének beállítása után most a teljesítményrendszer lehetséges változtatásaira térünk ki.

Az elõzõ részben ismertetett egyszerû beállításoktól egy kicsivel több szereléssel ún. fúvóka kitett, vagy jet kitett is szerelhetünk a porlasztóba. Ezek az alkatrész csomagok a karburátor alapjárati rendszerét legtöbb esetben változatlanul hagyják. Csak a gáztolattyúhoz (síberhez) szorosabban kapcsolódó alkatrészeket tartalmazzák, amelyek a következõk: fúvóka tû (síbertû), alátétek, tolattyú rugó, fõfúvókák. Ezek mellett a csomagokban egy csigafúró is található, amely a tolattyú alján található furat felbõvítését szolgálja.

Az egyes alkatrészek funkciója könnyebben érthetõ, ha elõbb áttekintjük a CV karburátorok mûködését. Ezekben a porlasztókban a vezetõ csak a pillangó szelepet mozgatja, a síber mozgását a motorba lépõ levegõ mennyisége vezérli. Ahhoz, hogy a pillangó szelep mellett a levegõ bejusson a motorba, elõbb át kell bújnia a tolattyú alatt. A pillangó szelep nagyobb nyitásánál, nagyobb mennyiségû levegõ halad át a síber alatt is. Egy adott idõpillanatot tekintve ez csak akkor valósulhat meg, ha a tolattyú alatt a levegõ sebessége megnõ. Az energia megmaradás törvényébõl következik, hogy ha egy gáz sebessége megnõ, nyomása lecsökken. A dolgon az sem változtat, ha a levegõ sebessége csak a síber szélességének megfelelõ szakaszon emelkedik, utána pedig ismét lelassul. A lényeg, hogy a nyomás a síber alatt lesz a legalacsonyabb.
A tolattyú alján egy, vagy két furatot találunk, amelyek összekötik a légtorkot a síberre rögzített gumimembrán feletti zárt térrel. Miután a síber alatt a legalacsonyabb a nyomás, a sértetlen membrán által határolt zárt térbõl a levegõ az összekötõ furatokon keresztül kiáramlik. Ily módon a tolattyú mintegy "felszívódik". Minél nagyobb a furat, annál gyorsabban áramlik ki a levegõ, és annál gyorsabban emelkedik a tolattyú. Tehát amikor a kithez mellékelt fúróval felbõvítjük a furatot, a tolattyú nyitásának sebességét hangoljuk össze a pillangó szelep mozgásával. Ennek eredményeként a motor jóval frissebben reagál a hirtelen gázadásra.
Ha a felsõ gumimembrán szakadt, sérült a tolattyú egyáltalán nem vagy csak részben emelkedik fel. Ilyenkor még a gyári paramétereket sem képes a motor teljesíteni és tuning helyett inkább a hibás alkatrészt cseréljük. A membrán szilikongumival nem "javítható", mert azt oldja a benzin.

Ne feledkezzünk meg a tolattyú rugóról sem, amely valamelyest fékezi a síber mozgását. Ez hasznos, mert így a légtorokban a levegõ sebessége közel állandó, a benzin kisebb cseppekre porlad, könnyebben ég, a motor nagyobb teljesítményt tud kifejteni (CV= Constant Velocity, állandó sebesség). Ezért nagyon fontos, hogy a kit leírása szerint szereljük össze az alkatrészeket. A rugó keménysége és a síberen található furatok felülete szorosan összefügg. Bizonyos típusoknál az egyik furatot ragasztóval le kell zárni, mert a túl nagy furat keresztmetszet, vagy a túl gyenge rugó meggátolja a megfelelõ benzin/levegõ keverék kialakulását. Ilyenkor a motor teljesítménye romlik.

A kúpos fúvókatû és a kehelycsõ között kialakuló körgyûrû alakú rés mérete határozza meg a tolattyú mozgása során a motorba jutó benzin mennyiségét. A rés méretét a következõ alkatrészek befolyásolják: kehelycsõ belsõ átmérõje, fúvókatû egyenes szakaszának átmérõje, a kúp(ok) kezdetének elhelyezkedése, a kúp szög(ek), végül a rögzítõ seeger gyûrû poziciója. A kitekben általában csak a tû található, amely formája gyakran igen drasztikusan eltér a gyárilag alkalmazottól. Erre azért van szükség, hogy a tolattyú megváltozott mozgásviszonyai mellett is kielégítõ legyen a motor benzinellátása.

Teljes gáznál a fõfúvókák ill. féklevegõ fúvókák mérete befolyásolja a motor menetteljesítményét. Ezekbõl a fõfúvókákat tartalmazzák a kitek és egy készletben három méretlépcsõ található. A fõfúvókák méretének kiválasztásánál figyelembe kell vennünk, hogy a két belsõ henger (V motornál a hátsók) hûtése gyengébb. Ha ezekben a hengerekben több benzint párologtatunk el, akkor a rosszabb hûtési viszonyok valamelyest ellensúlyozhatók. Ezért leggyakrabban a belsõ két hengert kiszolgáló karburátorban a fõfúvókák mérete nagyobb, mint a két szélsõ hengert "etetõ" porlasztóban. A méretkülönbséget csak az adott motorral végrehajtott próbákkal lehet kikísérletezni. A próbákat kezdjük 5 számmal eltérõ fúvókákkal (pl. 1, 4 henger: 125, 2, 3 henger: 130) és szükség szerint növeljük, vagy csökkentsük az eltérést. Természetesen kivételek akadnak, az egyik ilyen a Suzuki GSXR 600 SRAD. Ennél a gépnél gyárilag a szélsõ hengereket látják el a nagyobb fúvókák. A belsõ hengerek hûtésérõl a karburátor más alkatrészei gondoskodnak.


Kovács László

 

A benzinszint magasságának hatása különbözõ fordulatokon
A benzincsavar beállításának hatása különbözõ fordulatokon
A tû egyenes szakaszának átmérõje és az alapjárati fúvóka hatása különbözõ fordulatokon
A kúp kezdetének hatása különbözõ fordulatokon
A tûbiztosító seeger pozíciójának hatása különbözõ fordulatokon
A fõfúvóka méretének hatása különbözõ fordulatokon

 


cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS