Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Tuning 5. rész: Befecskendezõk II.

 

A működés sajátosságai után vessük bele magunkat a "tuningba".

 

Egy motor teljesítményét az egy munkaütem alatt hatékonyan eltüzelt benzin mennyisége határozza meg. Ha növeljük a befecskendezett tüzelõanyag mennyiségét, bizonyos határok között növelhetjük a teljesítményt. Karburátoroknál ezt a fúvókák cseréjével oldottuk meg. Befecskendezésnél a fej cseréje nem jöhet szóba, mégis létezik néhány megoldás. Legegyszerûbben a fojtószelep szenzor kismértékû elfordításával növelhetjük a beszívott keverék benzin tartalmát. Ez azért lehetséges, mert a motorkerékpárok elektronikái nagy teljesítménynél a fojtószelep állás és fordulatszám jelek alapján számítják ki a szükséges tüzelõanyag mennyiséget. .


Szerencsére kis gáznál és alacsony fordulaton a szívócsõ nyomás és a fordulatszám jelei képezik a számítás alapját. Ezért a "gázállás-szenzor" elfordítása csak a magas teljesítmény tartományt érinti, rész gázon nem változik számottevõen a fogyasztás. A dolog szépséghibája, hogy a motor "agya" érzékeli a szenzor alaphelyzetét. Ha az elfordítással egy bizonyos, a gyárban elõre beprogramozott határértéket túllépnénk, az elektronika hibaüzenetet küld. Ilyenkor a doboz üzemmódot vált, kiiktatja az általa hibásnak érzékelt szenzort, és az elsõ szerviz felkeresésére ösztönzi a motorost.

 

Az elõbbinél jóval drasztikusabb és technikailag nehezebben kivitelezhetõ megoldás a nyomáshatároló átállítása. Ha a határolóban található rugó feszességét, vagy merevségét kismértékben növeljük, a befecskendezõ fejekben megemelkedik a tüzelõanyag nyomása (lásd mr 2002/1). A nyomás növekedése miatt a motor egy befecskendezési ciklus alatt több benzinhez jut, így elvileg nagyobb teljesítményt tud kifejteni. Csakhogy, ezáltal nemcsak a maximális teljesítmény fordulatszámán növekszik meg a benzin mennyiség, hanem alacsony terhelésen is, ahol erre semmi szükség nem lenne. Természetesen a fogyasztás magasabb lesz, ezzel együtt növekszik a tüzelõanyag szivattyú terhelése. Az elõbb említett hátrányok csökkentése érdekében célszerû a nyomáshatárolót állítható kivitelûre átalakítani. Így meghatározható az a beállítás, amely mellett a teljesítmény nyereség megfelelõ, de a hátrányok még elfogadhatók.

 

Mivel a vezérlõegység a befecskendezendõ benzin mennyiségének meghatározásához a beszívott levegõ, illetve a hûtõközeg hõmérsékletét figyelembe veszi, elektronikus trükkök is bevethetõk. Az elektronika a hõmérséklet jeladók ellenállását érzékeli, és ezek függvényében módosítja a befecskendezett benzin mennyiségét. Ha a bármely hõmérséklet szenzor ellenállás értékeit módosítjuk, a "doboz" számára úgy tûnik, mintha a hûtõfolyadék, vagy a beszívott levegõ hõmérséklete a valóságosnál alacsonyabb lenne. Erre automatikusan több benzint kezd adagolni, hogy az érzékelt körülményeknek megfelelõ keveréket állítson elõ. A szenzorok "tuningját" legegyszerûbben egy-egy állítható ellenállás - potméter - beépítésével végezhetjük el.

 

Az ellenállás értékek változtatásával megkereshetjük azt a beállítást, amely a legnagyobb teljesítményt produkálja. Sajnos ezek a módosítások szintén az egész mûködési tartományban megváltoztatják a befecskendezés jellegét, alacsony fordulaton-terhelésnél elõnytelenül. Természetesen a beépítendõ alkatrész kiválasztásához ismernünk kell az eredeti szenzorok mûködési tartományait. A rendszer öndiagnosztikai funkciója ezekre az alkatrészekre is kiterjed. Egy bizonyos beprogramozott ellenállás értéket meghaladva az elektronika hibakódot küld.

  A hûtõvíz hõmérséklet jeladõ adatai:
  20 C fok: 2,45 kOhm
  50 C fok: 0,811 kOhm
  80 C fok: 0,318 kOhm
 110 C fok: 0,142 kOhm
 130 C fok: 0,088 kOhm

 

A fentieknél egyszerûbb, nagyobb lehetõségeket rejtõ, ám jóval drágább megoldás egy befecskendezõ kit beszerzése, beszerelése. Egy ilyen alkatrész nem más, mint egy féltenyérnyi elektronikus vezérlõ egység, amelyet a motor vezetékkötege, valamint a gyári gyújtásdoboz közé kell csatlakoztatni.

 

Az egyszerûbb kiviteleknél az egyes hengerekbe fecskendezett mennyiség külön-külön nem módosítható (pl. Dynojet Power Commander II.).A vezérlõbe gyárilag beprogramozott adatok a tüzelõanyag szállítás mellett az elõgyújtás jellegmezejét szintén módosítják. Ezeket a paramétereket utólag a tulajdonos igénye szerint, a felszerelt extrák (kipufogó, légszûrõ, stb.), illetve az esetlegesen átalakított nyomáshatároló függvényében átprogramozhatja.A "tuningmûveletek" elvégezhetõk az elektronikus vezérlõn található gombokkal, vagy számítógéppel. Utóbbi esetben képernyõrõl 500-as fordulatszám lépcsõkben, illetve nagy gáznál 10 %, míg kis gáznál 2,5 %-os fojtószelep nyitási lépcsõnként változtathatók a motor vezérlés paraméterei. Ezek a térképek formájában tárolt adatok motor gyártmányonként eltérõ mértékben változtathatók.

 

A bonyolultabb és drágább elektronikáknál minden henger paramétere egyedileg változtatható és az elkészített térképek három változatát tárolja az elektronika (pl. Yoshimura EMS). Ezek között menet közben is váltogathat a vezetõ.


További kiegészítõ alkatrészek csatlakoztatásával minden sebesség fokozatban más-más tüzelõanyag-gyújtás jellegmezõt írhatunk, vagy kupplung nélküli váltó elektronikaként is használható. Az adatmódosítások csak számítógéppel, a fent említett paraméterekkel végezhetõk el.

Az utóbbi időben egyéb gyártók is bekapcsolódtak a befecskendező tuningba, ilyen pl. a Rapid Bike.

Mindkét vezérlõegységre vonatkozik, hogy egyszerûbb és célravezetõbb a legújabb fejlesztésû térképeket interneten keresztül, közvetlenül betáplálni az elektronikákba, mintsem hosszadalmas kísérletekbe, próbákba bonyolódni.


Kovács László

cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS