Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Tuning 6. rész: Kipufogók I.

A motorkerékpár tuningot leggyakrabban a kipufogó rendszer, vagy annak egyes elemeinek változtatásával követik el. Nézzük elõször a mûködés alapjait.

 

A kipufogórendszer nagyban hozzájárul a motorkerékpárok által kifejtett, lökettérfogatukhoz képest igen magas teljesítmény eléréséhez. A könnyebb érthetõség végett, nézzük, mi történik egyetlen henger kipufogócsövében.
Az elsõ mozzanat a kipufogó szelep nyitása, amely a dugattyú alsó holtponti helyzete elõtt néhány fokkal korábban történik. Ennek célja, hogy a kipufogógáznak több ideje maradjon a henger elhagyására.

A kipufogás kezdetén a hengert elhagyó gáztömeg a jelentõs nyomáskülönbség hatására igen magas sebességet ér el (kb 380-500 km/h). Miután egy gáznak van tömege, ha mozgásba hozzuk, lesz lendülete is. Ezt, a motormûködés szempontjából egyébként elveszõ mozgási energiát kihasználhatjuk.

A könyökcsõben elhelyezkedõ és felgyorsult gáztömeg, szinte maga után rántja a hengerben maradt "anyagot". Így a hengerben a nyomás csökken, a kipufogó ütemben a kitolási szakasz nem emészt fel akkora energiát. Végsõ soron a dugattyú könnyebben löki ki a kipufogógáz maradékát a hengerbõl, ezért fékezõdése kisebb mértékû, a jármû hajtására több energia marad.

 

Nem kevésbé fontos, hogy az ily módon létrehozott alacsony nyomású hengertérbe, a szívószelep nyitásakor azonnal megindul a friss tüzelõanyag/levegõ keverék beáramlása.


Ezt a hangolási módot inerciális, vagy tehetetlenségi tuningnak nevezik. Hatásossága nagyban függ a könyökcsõ hosszától és átmérõjétõl. Minél hosszabb a csõ, annál nagyobb tömegû gáz lendül mozgásba a kipufogás elején. Ennek egyenes következménye, hogy a nagyobb tömeg nagyobb mértékû húzó hatást tud kifejteni a hengerben maradt gázra. Azonban a gázok lendülete, nem csak a tömeg növelésével, hanem áramlási sebességük fokozásával is emelhetõ. Azonos körülmények esetén egy kisebb átmérõjû csõben gyorsabb az áramlás, mint egy nagyobb átmérõjûben.

Megfordítva a dolgot, ha az átmérõ túl nagy, a gáz sebesség kicsi, és ez véletlenszerû kipufogógáz visszaáramlást okozhat a hengerbe. Ezáltal kevesebb friss keverék számára marad hely, a teljesítmény pedig csökken. A méretek helyes megválasztásával elérhetõ, hogy a motor a kívánt fordulatszám tartományban mûködjön a leghatékonyabban. Csakhogy nem szabad átesni a ló túloldalára. A szükségesnél kisebb átmérõ, vagy túl nagy hossz korlátozza a kipufogógáz kiáramlását, azaz lefojtja a motort.

A tuning másik módja a lökéshullám idõzítés. Ez a hullám a szelep nyitásának pillanatában keletkezik, természete részben hasonló a hanghullámokéhoz. Haladási, vagy szakszerûen terjedési sebessége megegyezik a kipufogócsõben érvényes hangsebességgel, amely kb. ötszöröse a gáz áramlásénak. Amint a hullám kipufogó rendszer végéhez ér, visszhang módjára visszaverõdik. A különbség annyi, hogy a normál visszhang valamilyen tárgyról, objektumról verõdik vissza, fázisa megegyezik az eredeti hanghulláméval. A mi esetünkben a lökéshullám a csõrendszer nyitott végérõl verõdik vissza, ennek eredményeképpen ellentétes fázisban érkezik kiindulási helyére.

A dolgot tovább bonyolítja, hogy minden átmérõ növekedésrõl egy-egy hasonló visszaverõdés indul az érkezés irányába. Mivel a hullám gáz-sûrûsödésként, vagyis kompresszió hullámként született, gáz-ritkulásként, azaz vákuum hullámként tér vissza a kipufogó szelephez. Természetébõl fakadóan nyomáscsökkenést hoz létre, amelyet a szívócsõben elhelyezkedõ gázoszlop mozgásba lendítésére használhatunk. Ismét a dugattyú munkáját tesszük könnyebbé, mivel a friss keverék szinte magától kezd a hengerbe áramlani, és így több energia marad jármûhajtásra.

 

A nyomáscsökkenés mértéke eléri, vagy jól tervezett rendszerekben meghaladja a dugattyú által kifejtett "szívóerõt". Ilyenkor a dugattyú még a felsõ holtpont irányába tart, amikor a tüzelõanyag/levegõ keverék beáramlása már megkezdõdik. Nyilvánvaló, hogy a csak akkor tudjuk a motor hengerébe beáramló keverék mennyiségét ily módon növelni, ha mindkét szelep nyitva van. Ebbõl következik, hogy a lökéshullámot úgy kell idõzíteni, hogy a szelepösszenyitás során érjen vissza a hengerbe.

 

Többhengeres motorok leömlõiben mindez tovább bonyolódik. A könyök gyakran kúposan táguló szakaszt tartalmaz, vagy lépcsõs kiképzésû. Ezek a fokozatos, vagy hirtelen keresztmetszet változások minden esetben, egy-egy a fentiekben vázolt "fordított visszhangot" indítanak a henger felé. Emellett a tágulás, még ha minimális mértékben is, de lassítja a kirohanó gázoszlopot. A megfelelõ helyen történõ sebesség változtatással, hullámkeltéssel hatékonyan szélesíthetõ a motor fordulatszám tartománya, növelhetõ a hengerbe áramló friss keverék mennyisége.

 

Ha a könyökcsöveket a megfelelõ helyen rövid csõszakaszokkal kötjük össze, az egyes leömlõkben zajló folyamatok összekombinálhatók. Hatásuk összegezhetõ, vagy éppen a rossz idõben érkezõ hullám kioltható, a teljesítmény szempontjából negatív hatás csökkenthetõ.

Kovács László

cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS