Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek
Tuning 7. rész: Kipufogók II.

 

Az elõzõ rész folyatatásaként most a gyűjtõcsõvel és a hangtompítóval foglalkozunk

 

A gáz útját követve elõször nézzük a gyûjtõcsõ, vagy kollektor tulajdonságait. Belsõ kiképzése többhengeres motorok teljesítmény növelésének titka. Mint neve mutatja, a könyökcsövekbõl kiáramló kipufogógázt gyûjti össze. Mûködése azon alapul, hogy az egyik könyökcsõbõl kiáramló kipufogógázzal a másik henger könyökcsövében elhelyezkedõ gázt kiszippantatjuk. Az elszíváshoz szükséges nyomáscsökkenés gázsúrlódás révén jön létre a szomszédos könyökcsõben. Elve megegyezik azzal, amikor egy gyorsvonat átszáguld egy állomáson, miközben az oldala mellett kialakuló légáramlat magával sodorja a szemetet. Esetünkben a "szerelvény" a frissen kipufogott gáztömeg, amely szinte magától, plusz munkavégzés nélkül áramlik ki a hengerbõl. A "szemét", a szomszédos henger dugattyúja által éppen kitolás alatt levõ gáz. A két gázáram csatlakozását úgy kell idõzíteni, hogy, a szívóhatás az utóbbi henger munkáját könnyítse. Ezáltal több energia marad a jármû mozgatására, növekszik a teljesítmény.

 

A kollektor további jótéteményei közé tartozik, hogy az elõzõ részben tárgyalt, rossz idõben érkezõ lökéshullámok teljesítményre káros hatását nagymértékben csökkenti.

 

Kialakításánál figyelembe kell venni, hogy a nagy belsõ térfogatú gyûjtõcsõbe érkezõ kipufogógáz lelassul (pl. Yamaha FJ 1200). A sebesség elvesztése a súrlódással elérhetõ nyomáscsökkenést, áttételesen a teljesítményt rontja. Éppen ezért a csatlakozási pont felé növelni kell az áramlási sebességet, amely enyhén csökkenõ keresztmetszet alkalmazásával érhetõ el. Ennek a megvalósítása úgy történik, hogy a kollektort felépítõ csõcsonkokat kb. 10 fokos szögben megtörik, és az érintkezõ oldalakon a felesleget kivágják. A hegesztés után létrejövõ "nadrág idom" belsõ átmérõje a közös rész felé enyhén csökken. A kivágás hosszát a közösítõ nagyobbik átmérõje határozza meg. Ilyen nadrágidomokból egy 4-2-1 kipufogó viszonylag egyszerûen felépíthetõ.

4-1 kipufogónál a megtört csõcsonkokat úgy kell egymás felé fordítani, hogy egy "négylábú nadrágidomot" képezzenek. Ebben az esetben minden csõdarabon két, egymásra merõleges síkban kell levágni a felesleges anyagot. A közösítõ akkor mûködik jól, ha az összeforgatás során keletkezõ hegyes négyoldalú középsõ rész megmarad. Ez a piramis a kollektor belsõ térfogatát csökkenti, amely a gáz sebességét növeli és javítja a teljesítményt.

 

A kollektor hengeres csõként, vagy kúposan táguló szakasszal is folytatódhat. A kúpos szakasz a könyökcsövek csatlakozási pontjához közel helyezkedik el. Kúpos szakasz beépítésével javítható a rendszer hatásfoka és a teljesítmény sáv szélesíthetõ. A kúp félkúpszöge kb. 7 fok.

 

A gyûjtõcsõ végén található a hangtompító. Feladata a kipufogási zaj csillapítása, amely három módon lehetséges: rezonanciával, elnyeletéssel, ellenfázisú hullámmal. Az elsõ megoldásnál a kipufogó dob belsõ tere eltérõ méretû kamrákra van felosztva, amelyek csövekkel állnak egymással kapcsolatban. A kamrák és csövek kombinációja olyan üreg, vagy másnéven Helmholtz rezonátorokat eredményez, amelyek mindegyike egy bizonyos hangmagasságú hangot tompít.

 

A csövek és kamrák méretének és számának helyes megválasztásával elérhetõ, hogy a motor teljes mûködési fordulatszám tartományában lényegesen csökkenjen a jármû által kibocsátott kipufogózaj. Ezt a módszert a gyárilag felszerelt hangtompító dobok konstrukciójánál alkalmazzák elõszeretettel. Nem igényel karbantartást, ám viszonylag nagy tömege hátrányt jelenhet.

 

Az elnyeléses hangtompító konstrukciója a legegyszerûbb. Ez mindössze két egymásba csúsztatott csõbõl áll. A belsõ csõ fala perforált, míg a két csõ közötti teret valamilyen nagy belsõ súrlódású anyag tölti ki (hosszú szálú üveg-, vagy kõzetgyapot, stb). A belsõ csõ a kollektor egyenes meghosszabítása, a kipufogógáz szinte akadálytalanul áramlik át rajta.

 

Az egyes munkaütemek zaja a perforált lyukakon a két csõ között elhelyezett "tömésbe" kerül, ahol elhal. A két csõ közötti távolság a hangelnyelés szempontjából lényeges, nem lehet kevesebb, mint 35 mm. Ezek a fajta hangtompítók rendszeres karbantartást igénylenek, mert a belsõ csövön nagy sebességgel átáramló gáz magával ragadja a tömõ anyagot. Az újra töltésnél lényeges, hogy ne tömjük túl tömörre a dobot, mert akkor a hanghullámok a gyapot felületérõl visszaverõdnek. Az eredmény egy ugyanolyan hangos (vagy hangosabb) csõ lesz, mintha nem is tömtük volna meg egyáltalán. További hátránya, hogy a rezonanciával mûködõ hangtompítóhoz képest hangosabb. Elõnye, hogy felépítése egyszerû és tömege is alacsony.

 

Ellenfázisú hullámkeltést az bizonyos autók utastér zajának csökkentésére használják. Elve igen egyszerû: ha két ugyanolyan hullámhosszú és amplitúdójú, de ellentétes fázisú hullám találkozik, akkor kioltják egymást. Ezt motorkerékpár hangtompító dob esetén a Micron alkalmazza.

 

Egy, a belsõ perforált csõvel párhuzamosan haladó megkerülõ csövet építenek a hangtompítóra, amely a rendszer végéhez közel visszacsatlakozik a belsõ csõbe. A megkerülõ ágba a perforált belsõ csõben haladó hanghullámok betérnek. A megkerülõ csõ hosszát úgy választják meg, hogy az ott terjedõ hullámok fáziskésébe kerüljenek a perforált csõben terjedõ hullámokkal. Ezután a két csõ csatlakozásánál a fáziskésés miatt a hanghullámok kioltják egymást. A dob hangossága a gyárilag szerelt és az elnyeléses hangtompítók között van.

Kovács László

cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS