Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Tuning 8. : A hengerfej

 

Eddig a viszonylag egyszerû, könnyen megvalósítható teljesítménynövelõ módosításokról volt szó. Ássunk mélyebbre a tuningban!

Induljunk a könnyebben kivitelezhetõ módosítások felõl, kezdjük a préstér magasságának beállításával. Ez azért fontos, mert az itt elhelyezkedõ benzin-levegõ keverék a hengerfej hûtõhatása miatt csak jóval a dugattyú felsõ holtponti helyzete után tud csak meggyulladni, elégni. Ezért az itt rekedt tüzelõanyag energiája sem fog a jármû hajtásában részt venni, mindössze a hûtõvizet melegíti. Tehát a hengerfej és a dugattyú távolságának megfelelõ megválasztásával néhány lóerõ felszabadítható. Ehhez nem kell a hengerfejet jelentõsen megmunkálni, a kompresszió viszony sem emelkedik számottevõen. Ennek ellenére a tökéletes tömítés végett tanácsos a csatlakozó felületet síkba maratni, vagy köszörültetni.

A cél az, hogy a sûrítési ütem legvégén, a felsõ holtpontban tartózkodó dugattyú és a hengerfej széle között kb. 0,5-0,8 mm hézag maradjon. A beállítás a megfelelõ vastagságú hengertalp-, valamint a hengerfejtömítés beszerelésével végezhetõ el. Így a gyújtás pillanatában igen intenzív örvénylés alakul ki a hengerfejben, amely javítja az égést, ezáltal növekszik a teljesítmény. A fent jelzettõl kisebb értéknél a dugattyú nekiütõdhet a hengerfejnek, nagyobb távolságnál pedig túl sok tüzelõanyag vész kárba.

Egy motor bizonyos határok között annál nagyobb teljesítmény kifejtésére képes, minél magasabb a kompresszió viszonya. A kompresszió viszony a motor hengertérfogata és a hengerfejben található a sûrítõtér térfogatának hányadosa. Ebbõl következik, hogy adott hengertérfogatnál a nagyobb kompresszió viszonyhoz kisebb sûrítõtér-térfogat tartozik. Tehát a legegyszerûbb teljesítménynövelõ trükk a hengerfej belsõ térfogatának csökkentése. A hengerfej térfogatát úgy mérhetjük meg, hogy a dugattyú gyújtási felsõ holtponti helyzeténél a sûrítõ teret valamilyen folyadékkal (pl. petróleum) a gyertya menet aljáig feltöltjük. A betöltött térfogat adja a hengerfej térfogatát.


A térfogat csökkentés történhet úgy, hogy a hengerfej hengerhez illeszkedõ felületébõl a síkba marásnál alkalmazottnál többet marnak le. Ebben az esetben a százezer forintos kérdés az, hogy mennyi fémet lehet úgy eltávolítani, hogy a dugattyú még ne érjen össze a szelepekkel, de a teljesítmény emelkedjen. Ez az érték néhány tized millimétertõl a néhány milliméterig terjed, értéke az adott motor konstrukciójától függ. A legkisebb távolság, amely szelepváltási felsõ holtpontban a dugattyú és a szelepek között maradhat 0,5 mm.

Bizonyos erõforrások esetén, ez az eljárás egyáltalán nem alkalmazható (pl. Honda VFR 400/750, CBR 750). Ennél a motornál a vezérmûtengelyeket fogaskerekek hajtják, amelyeknek az egymástól való távolságán semmilyen módon nem szabad változtatni. Ilyen motoroknál magasabb tetejû dugattyúk használatával lehet a sûrítést emelni. A hengerfej "leültetése" lánc, vagy szíjhajtású motoroknál is okozhat problémát.
A kompresszió viszony növelésének másik lehetséges módja a sûrítõtér bizonyos részeinek felhegesztése. Ez a mûvelet csak néhány típusnál kivitelezhetõ. Azoknál a motoroknál, amelyeknél ez lehetséges, a hegesztés után a hengerfejet teljes körû felújításnak kell alávetni. Ilyenkor cserélni kell a szelepülékeket, szelepvezetõket, szelepszár tömítéseket, valamint ellenõrizni kell a vezértengelyek csapágyfuratainak egytengelyûségét, és a hengerfejet síkba kell marni, köszörülni.
Az alábbiakban néhány széria, illetve versenymotor adatai találhatók.

Utcai motorok

VTR 1000 SP2        10,8: 1
GSXR 750 R            11,8: 1
Aprilia RSV Mille     11,4:1
Kawasaki ZX7R      11,5:1
CBR 600                  12:1

Versenyváltozat

12,8:1 (Edwards)
13:1    (Chilli)
12:1    (Corser)
15:1    (Yanagawa)
13,7:1 (Ten Kate tuning)

Ducati
748 r 11,3:1
998 s 11,4:1
998 r 12,3:1
Honda
VFR 800 11,6:1
CBR 954 11,5: 1
Kawasaki
ZX6R 2000 12,8:1
ZX 636 2002 12,6:1
ZX9 12,2:1
ZX12 12,2:1
Suzuki
GSXR 600 12:1
GSXR 1000 12:1
GSXR 1300 11:1
V-Strom 11,3:1
Yamaha
R6 12,4:1
R1 11,8:1
Triumph RS 955 12:1
Endurok
BMW R 1150 RS 11.3:1
HusqvarnaTE 510 10:1
Husaberg FE 501E 11.8:1
KTM 520 EXC 11:1
KTM LC4 11:1
Suzuki DRZ 400 11.3:1
 
Megfigyelhetõ, hogy az egyes hengerek térfogatától függõen jelentõsen változik a kompresszió viszony értéke. Minél nagyobb a henger térfogat, annál kisebb a megengedhetõ kompresszió viszony. Ennek az a magyarázata, hogy a nagyobb térfogatú friss keverék sûrítéskor jobban felmelegszik. Így nagyobb hengerben az alacsonyabb sûrítési arány ellenére is könnyebben alakul ki kopogásos égés.
A sûrítési arány megválasztásánál figyelembe kell még venni a szívó szelep nyitvatartási idejét. Minél tovább van nyitva a szelep, annál nagyobb lehet a sûrítési arány. Ez azért lehetséges, mert a szívószelep zárásakor a dugattyú a hengertöltet egy részét a szívócsõbe visszatolja. Minél tovább van tehát nyitva a szelep, annál kisebb térfogatú gáz marad a hengerben, amit össze lehetne sûríteni. Természetesen ez csak bizonyos, viszonylag alacsony fordulatszám tartományra igaz. Magas fordulaton a hengerben nagyobb térfogatú friss keverék is lehet, mint amennyi oda egyébként normál körülmények között beférne. Ez a túltöltött állapot csak magasabb fordulaton valósul meg, amikor a gázlengések miatt képesek a henger feltöltésére. Ilyenkor olyan gyorsan játszódnak le a folyamatok a hengerben, hogy a nagy sûrítés ellenére a keveréknek nincs ideje kopogásos égéssel égni, azaz felrobbanni.

Természetesen a préstér magasság állítás és a kompresszió növelés együtt is alkalmazható, egymás hatását erõsítik. Helyesen kialakított hengerfejben a préstér felõl az égõtér közepe felé nyomuló friss keverék késleltetheti a kopogásos égés kialakulását. Ám mindenképpen figyelembe kell venni a motorba tankolt benzin oktánszámát. Ez jelentõsen korlátozhatja a kompresszió növeléssel elérhetõ lóerõket.

Kovács László

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS