Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Tuning 9.: A szívócsatorna

 

A hengerfej viszonylag egyszerû megmunkálása után essen szó a nagyobb felkészültséget igénylõ feladatokról.

 

 

Egy négyütemû motor módosítása során a fejlesztõ munka kb. 70 %-át a szívócsatorna legtökéletesebb formájának kidolgozására fordítják. A szívócsatornának néhány feltételnek egyszerre kell megfelelnie. Hossza és keresztmetszete legyen akkora, amellyel a lehetõ legszélesebb használható fordulatszám tartomány mellett hozható ki a motorból a maximális teljesítmény. Formája segítse elõ a hengerbe áramlást, viszont az esetleges kiáramlást minél jobban akadályozza. Így azokon a fordulatokon is használható marad a gép, ahol a gázlengések éppen rontják a henger töltését. Felületi minõsége akadályozza meg az örvények keletkezését. Ezzel biztosítható a hengerfej öntvényben kialakított csatorna keresztmetszet teljes kihasználtsága.
Kezdjük az egyszerûbb módosításokkal, mégpedig a szívócsõ hossz megváltoztatásával. Ez legkönnyebben úgy történhet, hogy a karburátorra, vagy befecskendezõre egy bizonyos hosszúságú szívótölcsért rögzítünk. Így igen hatékonyan változtatható meg a szívócsõben, a henger és a légszûrõ doboz között utazó nyomáshullámok menetideje. Ideális esetben egy hullám akkor ér vissza a szívószelephez, amikor az éppen bezáródni készül. A visszatérõ kompresszió hullám a még éppen nyitott szelepen keresztül friss benzin/levegõ keveréket nyom a hengerbe. Ezáltal a hengerbe az elméleti lökettérfogatnál nagyobb mennyiségû friss keverék kerül, tehát kismértékû feltöltés alakul ki. Üröm az örömben, hogy ez a fajta feltöltõ hatás csak bizonyos fordulatszám tartományokban jelentkezik, a közbensõ tartományokban romlik a henger töltése.

A szívótölcsér L hosszméretének megfelelõ megválasztásával a motor karakterisztikája bizonyos határok között változtatható

A csõhosszak változtatásával a leggyakrabban használt fordulatszám tartományra hangolhatjuk a motort. Ha mind a négy tölcsér egyforma hosszú, akkor egy viszonylag szûk fordulatszám tartományban kapjuk az így elérhetõ teljesítmény növekedést. Ha a tölcsér hosszak henger páronként különböznek, a teljesítmény nyeremény az elõzõ esethez viszonyítva kisebb. Csakhogy az a fordulatszám tartomány, ahol ez megjelenik szélesebb, amely bõven kárpótol.

 

Az elõzõekben említettnél jóval nagyobb fokú szerszámozottságot igényel a szívócsõ hengerfejben elhelyezkedõ szakaszának módosítása. Igazából a fogászati berendezések, maró és csiszoló fejek a legalkalmasabbak a feladatok elvégzésére. Pisztolyfúróval nem érdemes próbálkozni, mert a szerkezet robosztussága alkalmatlanná teszi az igen finom munkák elvégzésére.

Elöljáróban annyit, hogy a 94 után gyártott motorok nagy többségénél a szívócsõ formájának megválasztásakor figyelembe vették az áramlástan törvényeit. Ezeken a gépeken egyszerû köszörüléssel nem lehet 10-20 lóerõt felszabadítani. Ám sok kicsi sokra megy elvét alkalmazva, a tömeggyártás pontatlanságait megszüntetve emelhetõ a teljesítmény.

A karburátort/befecskendezõt rögzítõ gumi bilincs és a hengerfej csatlakozásnál távolítsuk el az esetleges lépcsõt, belógó gumi darabokat

 

Legelõször a karburátort a hengerfejhez rögzítõ gumi csatlakozót érdemes kezelésbe venni. Ennek belsõ felületérõl nemritkán gumi lebernyegek lógnak a légáramlatba, és sokszor az illesztése sem a legpontosabb. A nem oda való részek, valamint a lépcsõ kiköszörülésével, az illesztés kisimításával kis mértékben növelhetõ a hengerbe áramló levegõ mennyisége.
Bizonyos motorokon a szelepvezetõ és a szelepvezetõt körülölelõ fémrészek mélyen bedomborodnak a szívócsõbe. Ez jelentõsen korlátozhatja az átáramló levegõ mennyiségét és az elérhetõ legnagyobb teljesítményt. Ha mód van rá, a vezetõt és környezetét oly módon köszörüljük ki, hogy a csatorna falából ne emelkedjenek ki. (Lásd nagy kép.) Ettõl jobban nem érdemes növelni a keresztmetszetet, mert a beszívott benzin/levegõ keverék áramlása hátrányosan változik.

A marási, köszörülési munkák elõtt érdemes figyelmet fordítani a hengerfej öntvény vastagságára. Egy véletlenül átlyukasztott hengerfej néhány százezer forintot kóstál. További probléma, hogy a szelepvezetõ kiköszörülésével elért szívócsõ keresztmetszet növelés a szelep oldalirányú mozgását is elõsegíti. Ezáltal a szelep és szelepülék erõsebben kopik, ami miatt a szelephézagot gyakrabban kell ellenõrizni. Szintén a megnövekedett oldalmozgás számlájára írható a szelepvezetõ intenzívebb elhasználódása.

 

Újabb konstrukciójú motoroknál sok változtatási lehetõség nincs. A kiemelt részen láthatjuk, milyen közel van a rugó üregének alsó éle a szívócsatornához.

A csatorna keresztmetszetét egyetlen esetben érdemes növelni, mégpedig akkor, ha a gyárinál nagyobb átmérõjû szelep és karburátor alkalmazására van mód. Ám ilyenkor is törekedni kell a szelep felé egyre szûkülõ szívócsatorna kialakítására. Ennek az a magyarázata, hogy a szûkülõ keresztmetszetben a gáztömeg áramlási sebessége, ezáltal lendülete is növekszik. Fõleg alacsony és közepes fordulatszám tartományban fordul elõ, hogy egy depresszió hullám éppen a szívóütem kellõs közepén ér a szelep környezetébe. Az ilyen "vákuum" hullámok megpróbálják a hengerbõl kiszippantani a már bejutott friss keveréket.

A szelep felé szűküljön a csatorna keresztmetszete

 

Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, a szívócsõben az áramlás irányának meg kell fordulnia. Ha a beáramló gáznak elég nagy a lendülete, akkor a benzin/levegõ keverék áramlás iránya csak igen kis idõre, vagy egyáltalán nem fordul meg. Ezáltal a középtartományban jelentkezõ teljesítmény lyuk csökkenthetõ.

 

Léteznek olyan motor konstrukciók, amelyeknél alacsony és közepes fordulatszámon a gáztömeg áramlási sebességét mesterségesen növelik. Ilyen pl. a VFR800, illetve CB400R szelep kikapcsolásos vezérlése, valamint a GSX400F szelepemelést is változtató rendszere. Mindhárom esetben a jó középtartománybeli teljesítmény eloszlás és a lehetõleg minél magasabb csúcsteljesítmény elérése a cél.
 
Kovács László
 
cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS