Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittekDucati gyárlátogatás 2002

 

Ismét elindult az M-FORCE világot látni. Ez alkalommal Olaszország felé vettük az irányt. A kétnapos út június 27-én, csütörtök este kezdõdött. Miután az éjszakát és egy autópálya lezárásból eredõ eltévedést átvészeltünk, Maranelloba mentünk, ahol a Formula 1 fellegvárában mellékes látnivalóként megtekintettük a Ferrari múzeumot.

 

 

Természetesen a kiállított temérdek alkatrész, kísérleti motor csak olaj volt mûszaki kíváncsiságunk tüzére.

 

Vajon mi üvölthet a mostani kocsiban, ha a sosem látott csúcstechnika (pl. Schumi 99-es versenygépe) már múzeumban van?!

 

Miután kicsodálkoztuk magunkat elfoglaltuk színvonalas szálláshelyünket. Az este fennmaradó részét ki-ki ízlésének megfelelõen töltötte el.

 

 

Másnap értük el utazásunk igazi célját, a Bolognai Legendát. Szerencsénkre, a Ducati Budapest jelentõs segítsége eredményeként, a gyárban két tolmács várta csoportunkat. Gyorsan kétfelé oszlottunk, és megkezdtük ismerkedésünket a dübörgõ kéthengeresek szülõhelyével.

 


A Monsterek kétszelepes blokkjainak gyártósorán végighaladva ismertük meg a gyártás folyamatait. Minden motorváltozat blokköntvénye CNC megmunkáló-központban kapja meg a végsõ méreteit. A gyár területén kevés alkatrész készül, de akár beszállítótól érkezõ, akár a helyszínen gyártott alkatrészrõl legyen szó, a minõség-ellenõrzés szigorúsága általános. A gyártósoron minden elkészült darabot méret ellenõrzés alá vetnek. Ezt minden tizenhatodik alkatrészt érintõ tüzetes vizsgálat egészít ki. Kivétel azért ez alól is akad. A márka névjegyének számító desmodromikus szelepvezérlés minden egyes himbáját részletesen megvizsgálják. A csúcstechnika ellenõrzése 15 C fokra hûtött, klimatizált helyégben, csúcsminõségû, rubin mérõtapintós eszközök segítségével történik. Minden mérendõ darabnak legalább 2 órát kell a mérõszobában eltölteni az ellenõrzés elõtt. Így, mire a mérésre sor kerül, az alkatrész hõmérsékletébõl adódó esetleges deformációk megszûnnek, kiegyenlítõdnek.

 

A motorblokk összeszerelése kézzel történik. Más gyáraktól eltérõen egy munkás végez el minden mûveletet, munkáját aláírásával igazolja. Ha a motor elkészült, egy külsõ villanymotorral megforgatva ellenõrzik az erõforrás "életfunkcióit". Ha egy blokk valamiért az átlagosnál jobb paraméterekkel rendelkezik, azt kiemelik a sorból. Ízekre szedik, és megvizsgálják, hogy mitõl jobb az, mint a többi. Az így szerzett tapasztalat pedig az utána "születendõ" motorok minõségének, teljesítményének javítását szolgálja.


Ezután végsõ összeszerelés részlegére értünk, ahol két preparált motort láthattunk. Az egyiken a munkások szakmai oktatása, továbbképzése folyik. A másik szemléletesen, színkódokkal mutatja be, hogy a dolgozóknak mennyire óvatosan kell az egyes alkatrészeket kezelni, hogy az összeszerelés során ne keletkezzen az adott darabon szépséghiba.

 

A végszerelés után, de még mielõtt a becsomagoláshoz szükséges mértékben szétszednék, a kész motorkerékpárt beindítják, és mûködés közben is ellenõrzik.
Legnagyobb sajnálatunkra a versenyosztályt nem nézhettük meg. Csekély vigaszt jelentett, hogy oda még a gyár más területre beosztott saját dolgozói sem mehetnek be.

 

Azért sok idõnk nem volt búsulni, mert a Ducati Múzeum minden figyelmünket lekötötte.

 

Láthattuk a Cucciolot, amely törpe, 45 köbcentis blokkjával jobban hasonlított egy biciklire, mint motorra.

 

 

A számos superbike világbajnoki motor mellett jónéhány verseny alkatrészt is megszemlélhettünk.

 

 

A felmetszett 996-os és 998 Testastretta blokkok belvilágát is megismerhette minden M-Force-os diák.Mindenki számára különleges élményt jelentett ez a két nap és tapasztalatokkal feltöltõdve, lélekben gazdagabban indultunk hazafelé. Azóta a kirándulás minden résztvevõje más szemmel nézi az olasz technika minõségét.

Természetesen nem ez volt az utolsó túra, Bolognába, az M-Force volt, jelenlegi és jövendõ diákjai számára továbbra is szervezünk kirándulásokat.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS