Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Fékbetét összehasonlító teszt

 "Megállni muszáj"...ezt már az ókori rómaiak is sejtették. Ám egy kicsit sem mindegy, hogy mindez hogyan és mennyi idő alatt történik. Ez igazi élet-halál kérdés lehet!

 

A fékek feladata a motorkerékpár lassítása, megállítása, precízebben a jármű mozgási energiájának hővé alakítása. Sportmotoroknál erre a célra az első keréken kettő, míg a hátsó keréken egy jóval kisebb féktárcsát találunk. Ennek az az oka, hogy fékezés során az átterhelődés miatt, a hátsó kerék alig, vagy gyakran egyáltalán nem vesz részt a motor lassításában. Tárcsafékeknél a fékezést a féktárcsákhoz szorított fékbetétek végzik. A súrlódás hőt fejleszt, ezt pedig a tárcsa anyagának kell elnyelnie, majd a menetszélnek átadnia. Természetesen jelentős hőterhelés éri a fék többi alkatrészét is, amitől a fékhatás jelentősen csökkenhet. Nem nehéz elképzelni, hogy ha a tárcsa néhány száz fokra felhevül, akkor a jóval kisebb méretű fékbetét milyen forróvá válik egy keményebb féktávon. A szó szerint áttüzesedő betét egyes alkotó elemei ezen a hőmérsékleten elpárolognak, és a gőzréteg felemeli a fékbetétet a tárcsáról. Ezt a jelenséget idegen szóval fading-nek nevezik, és az egy fékezésen belül bekövetkező fékhatás "elhalványulását" jellemzi.

Természetesen minden gyár más-más betét anyagot fejlesztett ki és mára a fejlődés, valamint a környezet és egészségvédelmi előírások a fémtartalmú betétek elterjedéséhez vezettek. Annak érdekében, hogy a betétek minden alkalmazási körülmény között optimális teljesítményt nyújtsanak, a koptatóréteg anyaga egy sor alkotóból tevődik össze. Ezek hatásait, szerepüket az alábbi táblázat mutatja.

Anyag Szerepe

Fenolgyanta
Szinterelhető fémpor

A fékbetét alkotóit összefogja, összeragasztja.

Aramid szálak
Ásványi szálak
Kerámiaszálak
Fémszálak
Szénszálak

Fékbetét teherbíró-képességét határozzák meg.

A súrlódási tulajdonságok részben tőlük függnek.

Gumi
Kesudió héj őrlemény

Alacsony hőmérsékleten mutatott súrlódási tulajdonságokat módosítják

Réz
Bronz
Egyéb fémek

A súrlódási tulajdonságok állandóságát biztosítják magas hőmérsékleten

Fékbetét élettartamát javítják

Kvarc
Alumínium oxid

Javítják a súrlódási tulajdonságokat

Tisztítják a tárcsa felületét (lecsiszolják az elégett részeket)

Grafit
Egyéb szilárd és folyékony kenőanyag (olaj, MoS2)

Csökkentik a betétkopást.

Javítják a fék adagolhatóságát.

 Annak eldöntésére, hogy a piacon kapható fékbetétek hogyan viselik a használatot, változnak-e tulajdonságaik motorozás során, kiválasztottunk egy szimpatikus motort és egy csokor fékbetéttel egy szép napon megjelentünk a Pannóniaringen.

Itt teljes biztonságban folytathattuk le az összehasonlítást, nem kellett kátyúktól, keresztben kihajtó autósoktól és az út széli szalagkorláttól sem tartanunk. Tesztalanyunk egy 2005-ös évjáratú Yamaha R6-os volt, amely azért némi "féktuningot elszenvedett" Ez az acél hálós fékcsövekben nyilvánult meg egyébként a gyári eredeti szegecsekkel és előfeszítő rugókkal ellátott 310 mm átmérőjű acél féktárcsát, valamint a radiális rögzítésű féknyereget használtuk. A mérést az M-Force 2D gyártmányú adatrögzítő berendezésével végeztük.

Rögzítettük a fékbetétek beszerelés előtti méretét, illetve ennek egyenletességét, ami a gyártás pontosságára utal. Mértük a használat során bekövetkező kopás mértékét és egyenletességét, amely pedig a betéteken található anyag egyformaságát, azon belül a súrlódó anyag homogenitását jellemzi. Ezekből az értékekből az egyes alkatrészek tartósságára is lehet következtetni. Szintén regisztráltuk a létrejövő lassulást és a hozzá tartozó fékrendszer nyomást.

Ez utóbbi adat az igazán kritikus, hiszen ezt kell a vezetőnek megfelelően kordában tartani ahhoz, hogy időben megálljon, miközben a motort végig irányítása alatt tartja. A lassulás értékek nem jellemzik a fékrendszer teljesítőképességét, mert ez az első gumi tapadásától és a motor súlypont elhelyezkedésétől függ. Ennél a típusnál, a teszt során alkalmazott futómű beállítással és felszerelt gumikkal 8,44 m/s2 maximális lassulást tudtunk produkálni.

Ám a fékkar erő és az így kialakított lassulás aránya már jól jellemzi, hogy mennyit kell a motorosnak "gépészkednie" ahhoz, hogy a paripát megállítsa. Általában azok a fékbetétek, amelyek kis fékkar erő mellett nyújtanak megfelelő lassulást, jóval gyorsabban kopnak, mint azok a betétek, amelyek működtetéséhez egy szkander bajnok markára van szükség.

Lényeges, hogy a fékbetét minél hamarabb összekopjon a féktárcsa felületével, hogy beszerelés után lehetőleg azonnal a teljes fékhatás rendelkezésre álljon. Súrlódás szempontjából felületek nagysága ugyan nem számít, viszont a barázdák tetején kialakuló helyi túlhevülések megolvasztják az érintkező anyagokat. És ekkor már nem súrlódnak egymáson, hanem kenődnek, fékhatás pedig az "ablakban". Mellesleg tönkre megy a tárcsa is, a betét is.

Ezért fontos, hogy az "igazi" használat előtt a fékbetéteket bejárassuk. Szinte gyalog tempó mellett kezdjük az összekoptatást, lassan fokozva a sebességet. Sose fékezzünk drasztikusan nagyot, és két fékezés között hagyjunk elég időt az alkatrészeknek, hogy lehűljenek.

Bejáratás után se használjuk az éppen felhevült féket arra, hogy mondjuk, egy piros lámpánál a motort egy helyben tartsuk. Így azon a folton, ahol a betét a tárcsához ér a tárcsa nem tud hűlni, és emiatt elgörbülhet.

Érdemes megemlíteni a "lötyögős" tárcsákat. Ezekből az úszó ágyazáshoz gyárilag szerelt rugókat kiszerelik (versenymotoroknál éppen be sem szerelik), így a súrlódó acél "pánt" a féktárcsa agyhoz képest kismértékben oldalra is és a tárcsa síkjában is elmozdulhat. Ez a fajta szabadság azt eredményezi, hogy a betétek soha nem súrlódnak feleslegesen, és a betét kopás sokkal kisebb. A le-fel, előre-hátra mozgás miatt körkörös barázdák sem alakulnak ki rajtuk, amely az új fékbetétek bejáratásához szükséges időt rövidíti le jelentősen. Ám még mielőtt valaki kidobálná ezeket a pici rugólemezeket a szegecsek alól, azt is el kell mondani, hogy az ilyen tárcsa közúton életveszélyes! Az oldalirányú mozgás a betéteket visszaüti a nyeregbe és ahhoz, hogy ismét létrejöjjön a fékhatás, a betéteket ki kell pumpálni. Természetesen épp akkor, amikor hirtelen meg kellene állni.

Minden szezon kezdetén le kell cserélni a fékfolyadékot! A fékrendszerbe töltött folyadék erősen nedvszívó. A tél során felvett víztartalma átforrósodott féknél a fékhatás teljes megszűnését eredményezheti. Ám a "nedves" folyadék okozhat egyéb "vicces" dolgokat is, hiszen nagyobb mértékben tágul, mint a "száraz". Ha jobban hajtjuk a gépet és melegebb lesz a folyadék, akkor nagyobb mértékben tágul, és a fékkart lassan-lassan nem érjük el.

 Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a fékrendszer összetevőinek a fékezés folyamatára gyakorolt hatását.

Alkatrész Hatása Egyéb hatás
Kerék és tárcsa átmérő Teleszkópra ható fékerő, álló betét és tárcsa egymáshoz viszonyított sebessége Rugózatlan tömeg nagysága, pörgettyű-hatás
Tárcsa anyaga Súrlódás (fékerő), kopás, hővezetés Rugózatlan tömeg nagysága, pörgettyűhatás
Fékbetét anyaga Súrlódás (fékerő), kopás, hővezetés Rugózatlan tömeg, fékérzet
Fékbetét mérete Felületi nyomás nagysága, kopás -
Féknyereg Fékbetétet terhelő erő nagysága,
hidraulikus áttétel
Rugózatlan tömeg, kormányzási tehetetlenség
Főfékhenger Hidraulikus áttétel, (pedál/kar erő és
fékerő viszonya
Kormányzási tehetetlenség, bukásnál sérülhet
Fékvezetékek Fék adagolhatóság Rugóút, kormányelfordítási szög

A teszt kiértékelését szintén táblázatban gyűjtöttük össze. A különböző jellemzők szerint rangsorolt termékek közül ki-ki ízlése, illetve motorjának felhasználási módja szerint választhatja ki a megfelelő fékbetétet. A táblázat letölthető innen.

 

 


2D adatrögzítő rendszerek, 2T tuning, Andreani Shock Dyno, berugózás, Big Bore kit, big-bore kittek, BMW gumiszerelés-kiegyensúlyozás, cantilever, Carbtune II. diagnosztikai eszközök eladása, célszerszám kereskedelem, csillapítás, data logging, diagnosztikai eszközök eladása, dynojet, Ducati gumiszerelés-kiegyensúlyozás, adatrögzítő, datarecording, data recording, dugattyú, dudagyu, dugatyu, dugagyu, egyedi alkatrész gyártás, előfeszítés, fékbetét csere, Fékpadi mérés, felújítás, forgattyús tengely gyártás, főtengely felújítás, főtengely gyártás, főtengely tervezés, főtengelyszerviz, főtengelyjavítás, futómű hangolás, futómű tuning, full floater, gépi gumiszerelés-kiegyensúlyozás, gumiszerelés, kiegyensúlyozás, hangtompító, henger felújítás, henger fúrás, hengerfej tuning, hengerfej-tuning, hengerfelújítás, hengerfúrás, hengerfejtuning, hengerfejfelújítás, hengerfej felújítás, hüvelyezés, hónolás, perselyezés, persely, helyreállítás, javítás, karbantartás, karburátor, karbi, készítés, Kipufogó hangolás, kipufogó rezonátor, kirugózás, könyvkiadás, krómszár, lánc csere, lengőkar, lengővilla, lfc, LFC-bevonat, lengéscsillapító, Mikuni karburátorok kereskedelme, monocross, monoshock, motor, motor felújítás, motor szerelés, motor szerviz, motor szimuláció, motor tuning, motorkerékpár, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár technika, motorkerékpár-szerelő műhely, motoros műhely, motorsport, motortuning, műanyag szál , telemetria, Nicasilos hengerek felújítása, nicasilozás, nikasilozás, nicosilozás, nikecelezés, nikaszilozás, nikaszil, nicasil, nikasil, nicosil, nikecel, nikacil, S3, s3cyl, s3racing, sziliciumkarbid, nikkel-szilicium-karbid, karbid, nickasil, olajcsere, olajszürő, Plastigauge hézagmérő, porlasztó, portolás, porting, Power Commander, RapidBike, robogó javítás, robogó szerelés, robogó tuning, rugóstag, rugóút, rugózatlan tömeg, rugózott tömeg, speciál tuning, speciális alkatrészek tervezése, speciális diagnosztikai gyertya, speciális szerszámok kereskedelme, Superflow Cycledyne, szakkönyvek eladása, szerelés, szinkronteszter, teleszkóp szelepelés, teleszkóp-villa, teljesítménynövelés, teljesítménymérés, tervezés, tuning karburátorok, elektronika írás, elektronika flashelés, elektronika flesselés, fékpadozás, tervezés, tuning karburátorok, tuning vezérmű tengely, vezérműtengely, vezérmű-tengely, üveg gyertya, unitrak, üveggyertya, váz diagnosztika, váz szimuláció, vezérmű fokolás, virtuális fékpad, WynDyn, ABZ Motor Tuning Motorjavítás, futómű tuning, sunnen, gehring, serdi, mira, nipricil, elnisil, electrosil, Nykasil, alusil, scem, gilnisil, gerecse, ago, bazzaz, gyorsváltó, injektorvezérlő, exup kiiktató, fokozatkijelző, kipörgésgátló, köridőmérő, lambda, lamda, labda, lambdaszonda, woolich, healtech, hiltech, hiltek, akra, akrapovic, akropovics, pipercross, k&n, brembo, apracing, ap racing, bitubo, öhlins, ölins, vertex, prox, pro-x, asso, motec, rapidbike, rapid-bike, kentcams, arrow, laser, termignoni, yoshi, yoshimura, austin racing, ar , austinracing, malossi, polini, meteor, wössner, wossner, je, wiseco, pistal, athena, hotrods, hot-rods, robby moto, robbymoto, cp carrillo, keihin, dellorto, andreani, wp suspension, wp, pivot works, pivotworks, vesrah

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS