Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Honda NS 50F - kicsi a bors...

Felnõttfejjel kezdtem motorozni, ki is maradt az életembõl a rigás-simsonos idõszak. Egy kis négyütemû, 125-ös enduro volt az elsõ gépem. Öreg kora ellenére nagyon megbízható jármû volt, mind aszfalton, mind terepen. Annak ellenére, hogy a lábam nem igazán ért le róla, nyugodtan rábízhattam magam, és bizony felpöfögött szépen minden meredélyen. Ennek ellenére idõvel mégis kinõttem és nagyobb teljesítményre vágytam, ekkor került hozzám egy 125-ös, kétütemû krosszgép. Azóta is ilyet nyúzok.
A terepmotorok és 3 év után volt alkalmam mélyebben megismerkedni az elsõ olyan motorral, amelyrõl leért a lábam: egy Honda NS 50 F típusú utcai gyorsasági géppel. Az 1995-es kismotor elõször - alacsony felépítése miatt - szinte játékszernek tûnik, és ezt a benyomást erõsíti rendkívül könnyû kezelhetõsége is.
Indulásnál kicsit jobban kell pörgetni, hogy a kis egyhengeres, vízhûtéses erõforrás magához térjen. Aztán jön a meglepetés. A kis berregõ, amint a fordulat beleér a teljesítménysávba, dinamikusan gyorsul, teszi ezt minden sebességi fokozatban, sõt, harmadikig mintha az orrát is akarná emelgetni… A váltó is könnyen kezelhetõ, érzékeny mûszerként mutatkozik be. Csakhogy 60 km/h-nál a motor hirtelen megtorpan és lehet akármilyen lejtõ elõtte, a kis Honda semmi szín alatt nem hajlandó túllépni a gyárilag beállított értéket.
Egy kis szerelés után kiderül, hogy nem a fordulatszámmérõrõl tilt le a gyújtás, inkább a váltó látszik gyanúsnak. Aztán meg is van a megoldás és jön a próba. Na igen, mindjárt más. A kis masina már vígan gyorsul fel 90-re is, miközben végig nyomatékosnak tûnik.

A kellemes külsejû, burkolt gép fordulékonysága, a kis tengelytáv ellenére alulmúlta addigi endurós-krosszos tapasztalataimat, de be kell látnom, ez egy más stílus. Kormányelfordítás helyett sokkal inkább a motor döntésére kell hagyatkozni, és ezzel el is felejthetõ a lassú kanyarodás. De nicsak, hiszen ez nem is olyan rossz! Egy nagy vassal nyílván még teljesebb az érzés, de - mitagadás -, igencsak jó kedvvel döntöm a kis Hondát is egyik kanyarból a másikba… Csak alacsony fordulaton mutatkozik erõteljesen a kis kétütemûek átka: sehogy nem akar húzni…Tehát pörgetni kell.
A motor nem rakoncátlankodik, kanyarban és egyenesben egyaránt jó az úttartása, bár nekem kissé szokatlan volt a rugózás lágysága, és a rugóutak rövidsége. A 18 colos kerekek viszont már elég nagyok ahhoz - mondjuk egy hasonló lökettérfogatú robogó kerekeihez képest -, hogy az út egyenetlenségei ne akarják minduntalan felborítani jármûvünket. A biztonságérzetet egyedül a talán kissé erõtlen elsõ tárcsafék rontja, amely a megnövekedett teljesítménnyel nem igazán tud lépést tartani.
Összességében egy jól kezelhetõ, dinamikus, városi közlekedésre kiválóan alkalmas motorra leltem, amivel a motorozás számomra merõben új formáját fedezhettem fel.

Motor: 50 ccm, kétütemû, 1 hengeres, max. teljesítmény 3,5 LE (8 LE fojtatlanul)
Végsebesség: 60 km/h (90 km/h)
Fogyasztás: 2,7 l/100 km (4 l/100 km)
Ár: 120-165 000 Ft

Tóth Zsófi

cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS