Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


MZ gyárlátogatás

 

MZ - másként : Ez a két betû mindannyiunk számára jól ismert. A gyárban látottak meggyõztek bennünket, hogy ez ma már egész mást jelent.

 

Újabb szakmai kiránduláson vehettek részt az M-Force motorkerékpár-szerelõ tanfolyam régi és új diákjai. Az úticél a Zschopaui MZ gyár volt. Ezúttal 50-en gyûltek össze az október végi kétnapos kirándulásra. A elsõ nap a Prága közeli szállásig jó hangulatú utazással telt. Az elfogyasztott vacsora és nem utolsó sorba a kiváló cseh sörök hatására a jó kedv csak tovább emelkedett. Másnap a svédasztalos reggeli után folytattuk utunkat Németország felé.

Az M-Force csapata a gyár fõépülete elõtt.

 

Sajnos német határõrök "határtalan jóindulatából" közel két órát vesztegeltünk. Ez azért volt különösen bosszantó, mert a délutáni gyárlátogatás elõtt szerettük volna megnézni a közeli Augustusburgi Motormúzeumot.Azért eljutottunk ide is, igaz, sietõsre sikerült a nézelõdés. A hegyteteji kastélyban kiállított motorok számos csemegét nyújtottak.

A motormúzeum épülete…Hát, nincs lelakva!!!

 

A világ minden tájáról összegyûjtött, különleges megoldásokat felvonultató motorok, a motorozás kezdetétõl egészen napjainkig mutatták be a kétkerekû technika fejlõdését. Körbecsodáltuk Daimler favázas õsmotorkerékpárját, Hildebrand és Wolfmüller dugattyúvisszahúzó-rugóval szerelt motorját, a tölgyfából készített Deltabox vázat és elámultunk még jó néhány látnivalón.

A hõskorban ilyen lehetett a motorozás hangulata.

 

Hildebbrand - Wolfmüller motorja, dugattyú visszahúzó-rugóval!

 

Múzeum: fából készült csodamasinák.

 

Igazi csemegének számított az öthengeres Megola, amelynek elsõ kerekébe építették a blokkot, és ez a csillagmotor együtt forgott a kerékkel. És így volt képes 120 km/h végsebesség elérésére! A korabeli utakon…A különbözõ korok széria gyártmányai mellett a versenysport számos legendájával is találkozhattunk. Azért bámulatos, hogy hányféle ötlet valósult meg, mire eljutottunk a ma használatos motorokig és az is, hogy mennyi "régi" megoldás köszön vissza napjaink kétkerekûin.

Csillagmotor a kerékben… Nem hétköznapi...

 

Háromszemélyes motor alu öntött kerekekkel, nem kis tengelytávval… Milyen lehetett kanyarban?

 

 

Délután már vártak ránk az MZ mérnökei. Igen kedvesen fogadtak minket, nem felejtették el, hogy annak idején Magyarország volt az egyik legfõbb piacuk, és hogy Szabó II. László számos sportsikerhez segítette a márkát. Rövid ismertetõt hallhattunk a gyár történetérõl. Ezután a társaság kétfelé oszlott, volt egy "németes csapat" és egy "angolos". Természetesen magyar fordításban is mindenki halhatta a mérnökök ismertetõjét.

Az MZ mérnökei nagyon részletesen beavattak minket a különbözõ vázak kialakításába.

 

Végigvezettek bennünket az üzemcsarnokokon, megnézhettük, hogyan készülnek ezeknek az új, a régire nyomokban sem hasonlító motorok vázai. A hegesztési trükkjeibe is beavattak bennünket.

A vázhegesztést is megnézhettük

 

 

Íme a kész váz.

Hmmm, nem is rossz!

A gyár több beszállítóval dolgozik, így a kipufogókat és a 660-as blokkokat csak beszerelik a helyben gyártott vázakba. A tagadhatatlanul kellemes külsejû motorokból naponta 30 db készül. Minden mûfaj kedvelõje megtalálhatja köztük a magának valót, az 50 "köbcis" Moskito robogótól a Scorpionon, át a streetfighter külsejû 660-as Mastiffig.

Az összeszerelés.

 

Nem olyan, mint az ETZ!

 

Íme, a kész motorok - igazán nehéz nekik ellenállni…

A motorok mellett megismerhettük a gyár elektromos kisrobogóját, Charly-t, "aki" max. 30 km/h sebessége ellenére igen népszerû. Mi is kipróbálhattuk ezt a kis csodát, sõt, az új négyütemû 125-sel is tehettünk néhány kört a gyárudvaron. Ennek a motornak minden fõ alkatrésze Zschopauban készül.

Charly, a kis elektromos robogó - igazi kasszasiker.

 

A fejlesztési titkokat sem takargatták. Megnéztük, milyen gépekkel szimulálják a különbözõ szerkezeti elemek mechanikai igénybevételét. Majd ezt követte a nap csúcspontja, bevittek minket a motorfékteremekbe, ahol a soros, kéthengeres, 1000-es Superbike blokk nyúzópróbái már javában zajlanak. A lefolytatott tesztekrõl kimerítõ tájékoztatást kaptunk, ám a lóerõk számát firtató kérdéseinkre mindössze ködös válaszokat adtak. A motorkerékpár minõségi szintjéhez a legmodernebb japán motorok minõsége az etalon.

Az új MZ 1000 S -nyomokban sem emlékeztet a régi MZ-re.

 

Az MZ vezetésének nagyon határozott elképzelése van a gyár jövõjét illetõen, és azt gondolom, hogy a látottak alapján erre e jövõre nekünk is érdemes odafigyelnünk.

 

 

És amirõl eddig elég kevés szó esett: a cseh sõr. A képen is ezt a nagyszerû témát boncolgatjuk, ízlelgetjük.
Kicsit késõbb... A poharak magassága a vidámság szintjelzõje. A lenti képen látható, hogy a hangulat tovább emelkedett.

Minden jó, ha jó a vége. Ettünk, ittunk, jót mulattunk, ám a kirándulásnak mégsem ez volt a legfontosabb része, de azt már úgyis tudod...

Kovács László

 

 

cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS