Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Füstbe ment terv: Honda NR 750

 

A 70-es évek közepére a Yamaha és a Suzuki fényes sikereket ért el a GP versenyeken visító kétütemu gépekkel. A Honda, hogy csorba ne essen hírnevén, 1978-ban elhatározta, hogy visszatér a versenysportba. A motor jellemzően egyedi megoldás volt.

 

   
A Honda mérnökei rájöttek, ha fel akarják venni a versenyt a kétütemű armadával, az ő négyütemű gépük - amelyhez a cégalapító Soichiro Honda görcsösen ragaszkodott szí- vási hatásfokát jelentős mér- tékben, ha nem kétszeresen kell javítani. Az egyetlen problémát a szabályok betar- tása jelentette, mert a hen- gerszám maximum 4 lehetett.

 

Megoldásként egy V4-es ováldugós géppel álltak elo, amely hengerenként 8 szelepen keresztül lélegzett. Ez volt az NR 500-as versenymotor, amely mind- össze egy szezont futott a Gyorsasági Világbajnokságon, de sikertelensége miatt a gyár csatlakozott a kétütemuek táborához.

 

Az ováldugattyú koncepcióját mégsem vetették el a következő előnyök miatt:

  • Két, ugyanekkora összfelületu körkörös henger összesített kerülete 30,2%-kal nagyobb.
  • Kisebb kerület kisebb súrlódási veszteséget eredményez.
  • Két hengeres henger 18,2%-kal szélesebb.
  • Minden dugattyú két hajtókarral kapcsolódik a fotengelyhez, amely közöttük is csapágyazott. Így a dugattyút terhelo gázerok megoszlanak a hajtókarok között és kisebb hajtókar csapokat lehet alkalmazni, amely a súrlódási veszteséget csökkenti.
  • Egy ovális dugattyú-csapszeg együttes 3,6 %-kal könnyebb két körkörösnél.
  • Egy ovális hengernek 12%-kal nagyobb az effektív szabad szívónyílás keresztmetszete.

 

A szerkezetet a hosszú távú versenyzés számára tökéle- tesítették. Ebben a versenyág ban a négyütemuek nyertek teret, mert elonyösebb nyomatékeloszlásuk révén könnyebben uralhatók, kevésbé fárasztják a versenyzot mint a rövid, sprint jellegu gyorsasági VB-n egyeduralkodóvá vált két- ütemuek. Ebben az összeál- lításban is csak egy szezont versenyeztek, ezután a Honda felgöngyölítette az NR ver- senyosztályt. Ám ezzel a történetnek még korántsem szakadt vége. A versenyzés során összegyűlt tapasztala- tok felhasználásával elindult a "széria NR" program. A fejlesztés célja egy olyan ovál-dugattyús mega-bringa létrehozása volt, amely egy "egyedülálló, hi-tech, XXI. századi szupersport motor- kerékpár", ahogy egy asakai mérnök fogalmazott. Mindez meg is valósult, lássuk a részleteket.

 

Az NR lelke a muszaki csodák tárháza. A 90°-os, V4-es motor hengereit a nagyobb merevség, valamint a súly- csökkentés miatt egybe- öntötték a forgattyúház felső részével. A közel futballpálya alakú Nikasilozott hengerek- nek két jellemzo mérete van: a nagytengely 101,2 mm és a kistengely 50,6 mm. A számítások egyszerusítése végett a gyár 75,3 mm-t adott meg furatnak és 42 mm-t löketnek. Egy valamire való focipályának természetesen egyenesek az oldalvonalai, de a dugattyúk két szélso körvonalát egy harmadik körív kötötte össze mindkét ol- dalon. Így lehetové vált egyhasítékú gyuruk alkalma- zása.

A kovácsolt fotengely kialakí- tása V8-as elrendezéséhez hasonlított leginkább: 4 hajtókar csapszeggel, 5 focsappal, 8 kiegyensúlyozó tömeggel készült.

Hengerenként két gyújtó- gyertya lobbantotta lángra a friss keveréket, a munka- ütemek pedig 270-90 fokonként követték egymást. A forgattyústengely jobb oldala bordázott, mivel erre az oldalra szerelték a tengely- kapcsolót, a vezérműtenge- lyek fogaskerekes hajtását és az önindító fogaskerekét is. A hajtókarok már a VFR 750 R-ben is felhasznált titán ötvözetből készültek. Két egyhasítékú kompressziógyűrű és egy kombinált olajgyuru végezte a hengerek tömíté- sét.

 

A dugattyúkon a tuzgát, valamint az elso gyuruhorony a kopásállóság növelése végett nikkel, míg dugattyú szoknya a súrlódás csökken- tése érdekében a teflon bevonatot kapott. A szelepek egymással 29°-os szöget zártak be és iker szívó és kipufogócsatornák kapcso- lódtak hozzájuk. Az üzem- anyagot egy PGM-FI elektro- nikus szívócso befecskendezo juttatta a megfelelo helyre.

Ennyi különlegesség után a váltó a szokásos hatsebes- séges kivitelű maradt. A váz különlegessége, hogy a hátsó kerék vezetését egy félol- dalas, alumíniumból kovácsolt lengovillára bízták. A burkolat nagyrészt eros és könnyu karbonszálas muanyagból készült, míg a kritikusan terhelt részeken PAN szálakat alkalmaztak. Mivel az egész gépet szélcsatornában fejlesztették ki, még az oldaltámasz is apró karbonszálas burkolatot kapott, hogy felhajtott állapotában az alsó részeket még áramvonalasabbá tegye.

 

Az NR eroforrás 96 kW-ot adott le 14.000 f/p-nél és maximális nyomatéka 71 NM / 11.600 f/p volt. Ez 130 kW/l liter teljesítménynek felelt meg, amely a gyár saját számításai szerint több, mint amennyit egy ugyanekkora, de hagyományos dugattyúkat/hengereket alkalmazó motortól el lehetett várni. Csakhogy az alapvetoen kézzel szerelt motor ára a csillagokat súrolta. 38 000 USD-ért még a milliomosok hazájának képzelt Amerikában sem bizonyult piaci sikernek. Így a 21. század elohírnökének tartott NR 750 gyártását 1993-ban beszüntették, de benne kikristályosodott muszaki megoldások egy sor mai motorról visszaköszönnek
cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS