Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Tuning 12. rész: A vezérlés

 

Egy motor karakterisztikájának legmeghatározóbb eleme a szelepvezérlés. Lássuk tehát, hogyan mûködik, és mit lehet tenni némi plusz lóerõ eléréséért.

 

Mivel mindegyik sportmotorban két vezérmûtengelyes szelepvezérlést alkalmaznak, ezért e rendszer példáján keresztül mutatjuk be a szükséges, vagy lehetséges módosításokat. Természetesen az adott szerkezet egyedi tulajdonságait figyelembe véve mindez egy vezértengelyes, vagy lökõ rudas konstrukciókra is alkalmazható.

 

Sorozatunk eddigi részeiben egy erõforrás gázcsere vezetékeinek kialakításáról volt szó a leghatékonyabb gázcsere elérése érdekében. Csakhogy egy jó áramlási tulajdonságú szívó vagy kipufogó csatorna, szelepülék, stb., sem ér semmit, ha a motorban áramló friss keverék, vagy kipufogógáz nem juthat be, vagy ki a hengerbõl.

 

Erre elsõsorban akkor kerülhet sor, ha a szelep túl rövid ideig van nyitva. Fontos tudni, hogy a mai sportgépek teljesítményszintje és szokásos élettartama mellett ez nem jelent problémát. A felhasználó legfeljebb akkor találkozhat ezzel, ha a gyári lóerõk számát kevesli, és szaporításukért lemond gépe tartósságáról, üzembiztosságáról.

 

Minél tovább van nyitva egy szelep, annál több idõ áll a gázcsere rendelkezésére. Ez nagy fordulaton hasznos, mert a henger töltése, a teljesítmény javul. Ahhoz, hogy a hengerbe nagy fordulaton is megfelelõ mennyiségû friss keverék juthasson, elõbb helyet kell biztosítani számára.Ezért érdemes a kipufogó szelepet a gyárilag megadotthoz képest 5-15 fokkal korábban nyitni. Így kb. 65-80 fokkal az alsó holt pont elõtt megkezdõdik a kipufogás.

 

 

Kördiagramban szemléletesen ábrázolhatók a vezérlés para- méterei.

A hengerbõl a kipufogó gázok könnyebben tudnak távozni, a beszívott friss keverék magas fordulaton nem szennyezõdik kipufogógázzal, a teljesítmény növekszik. Korábban kinyitott kipufogó szelepnek van egy másik jótékony hatása is. Mivel az elégett gázoknak több idejük van a henger elhagyására, a fordulatszám emelkedésével sem kell a dugattyúnak aránytalanul több munkát befektetni a kitolásukra. Így a gyárihoz viszonyítva kisebb mértékben növekszik a forgattyús tengelyrõl elvett teljesítmény, tehát több marad a jármû hajtására. Az érem másik oldala, hogy a korábban megnyitott kipufogó szelep miatt hasznos löket vész el. Ez fõleg alacsonyabb fordulatszámon jelenti a teljesítmény romlását, a fogyasztás emelkedését.

 

A kipufogó szelep zárása kb. 10-30 fokkal a felsõ holtpont után történik. Csakhogy, eközben a szívószelep nyitása már elkezdõdik. A szívószelep kb. 10-40 fokkal a felsõ holtpont elõtt kezd nyílni. Ezt az állapotot szelepösszenyitásnak nevezik.

 

A késõi zárás, illetve korai nyitás célja, hogy a kipufogó rendszerben végbemenõ gázlengés indítsa meg a szívócsõben elhelyezkedõ benzin/levegõ keverék oszlopot. Ez csak akkor történhet meg, ha mindkét szelep egyidejûleg van nyitva. Minél hosszabb ideig tart az összenyitás, annál nagyobb eséllyel ér a megfelelõ idõben a hengerbe a kipufogócsõben utazó nyomáshullám, hogy a friss keverék beáramlását megindítsa. A kipufogó szelepnek akkor kell(ene) bezáródnia, amikor a benzin/levegõ keverék éppen eléri a kipufogó szelepet. Így nem szökhet meg a hengerbõl friss töltet, másrészt a lehetõ legtisztább friss keverék marad a hengerben. A gyakorlatban ez csak azon a fordulaton történik meg, amelyre a kipufogórendszert és szelepvezérlést összehangolták. Ettõl alacsonyabb fordulatszámon, a szívóütem kezdetén járó dugattyú a záródó kipufogó szelep mellett kipufogógázt szív vissza a kipufogócsõbõl. A kipufogógázzal szennyezett keverék lassan ég, ezért a teljesítmény romlik. Ha a fordulatszám a hangolási fordulatszámot meghaladja, a kipufogórendszerben uralkodó nyomásviszonyok hatására a hengerbõl friss keverék áramlik a kipufogócsõbe. A túlöblítés annak ellenére megtörténik, hogy a hengerben, szívóütemben mozgó dugattyú nyomáscsökkenést hoz létre.

Nagy összenyitásnál magasabb a csúcsteljesítmény, ám szûkebb a használható fordulatszám-tartomány, meredekebb a teljesítmény görbe, vagyis nehezebben uralható a motor. Az összenyitás szokásos értéke utcai motoroknál 30-50, versenygépeknél 60-80 forgattyústengely elfordulási fok, amely egyszerûen módosítható.

 

Bizonyos motorokon, a vezérmû lánckeréken, a rögzítõ csavar számára kialakított furatok oválisak. Ez lehetõvé teszi a lánckerék elfordítását a vezérmû tengelyen. Így a szelepek zárási és nyitási pontjai, végsõ soron a vezérmû tengely és forgattyús tengely egymáshoz viszonyított pozíciója változtatható meg. Szükség esetén a gyárilag kerek furat-kéziköszörûvel átalakítható.

A kipufogószelep zárási és a szívószelep nyitási értékének beállításánál oda kell figyelni, hogy az összenyitás során a kipufogó és szívó szelepek egymástól mért legkisebb távolsága ne legyen kisebb, mint 1,3 mm. Ugyancsak ellenõrizni kell a szelepek és a dugattyú távolságát. Szívószelepnél 0,5-0,7 mm, kipufogónál 0,8-1,3 mm a megengedett legkisebb érték.

 

A csavarok számára kialkított ovális furat lehetõvé teszi a vezérmû- tengelyek bizonyos határokon belüli tetszõleges beállítását


ZZR 1100 teljesítménygörbéi különbözõ vezérmû tengely beállításokkal. A csúcstelje- sítmény gyakorlatilag egyforma, ám a teljesítménygörbe alakja jelentõsen különbözõ

A szívószelep zárási pontja az elõzõekben már említettekhez hasonló módon, jelentõsen befolyásolja a motor mûködését, karakterisztikáját. A szelep az alsó holt pont után záródik, annak érdekében, hogy a szívócsõben mozgásba lendített gázoszlop lendülete a hengert a lehetõségekhez mérten feltöltse. A szelepnek akkor kell bezáródnia, amikor a friss keverék mozgása éppen irányt vált, vagyis megkezdené a visszaáramlást a szívócsõbe. Könnyû belátni, hogy minél nagyobb a fordulatszám, annál nagyobb a friss keverék mozgási energiája, vagyis tovább hagyható nyitva a szelep alsó holtpont után. Ezzel magas fordulaton növekszik a henger töltése és a teljesítmény értéke is. Alacsonyabb fordulaton fordul a kocka. Az alsó holtpontot elhagyó és sûrítés ütemben mozgó dugattyú jelentõs mennyiségû friss keveréket tol vissza a szívócsõbe (ld. mr 2002/5). Így a már hengerbe jutott friss keverék mennyisége, és a teljesítmény csökken. Utcai használatra szánt motorok esetén a szívószelep 35-60, versenymotorok esetén 70-80 forgattyútengely fokkal alsó holtpont után záródik.

 

A fentiekbõl látható, hogy utcai motorok esetén a szívószelep 225-280, a kipufogó 225-275, sport és versenymotorok esetén a szívószelep 290-306, kipufogószelep 275-298 forgattyústengely fokig van nyitva. Egy bizonyos motor vezérlésének beállítása az adott gép használati módjától függ. Nincs mindenkire és minden motorra érvényes varázsszám. Az optimális beállítás próbák során határozható meg és függ az erõforrás többi jellemzõ paraméterétõl (kompresszió viszony, stb).


Kovács László

Az alábbi táblázat néhány motorkerékpár motor vezérlési adatait tartalmazza

Motor típus
Szívószelep nyit FHP elõtt/zár AHP után forgattyú fokban
Kipufogószelep nyit AHP elõtt/zár FHP után forgattyú fokban
BMW F650 17/45 47/15
Ducati 996 11/70 62/18
Honda VFR400 (NC30) 15/35 35/5
Honda CBR 600 F4 22/43 38/7
Honda CBR 1100 XX 17/40 40/20
Kawasaki ZXR 400 23/65 57,5/27,5
Kawasaki ZXR 750 SBK kit 1991 43/69 69/39
Kawasaki ZXR 750 SBK kit 1995 44/68 vagy 46/70 69/39
Kawasaki ZX 9R 45/75 66/46
Kawasaki ZRX 1100 27/47 45/25
Kawasaki ZX 12R 46/74 69/45
Suzuki DR 650 SET 31/67 70/30
Suzuki GSXR 750W 28/71 (16/71 CH) 66/36 (67/21 CH)
Suzuki GSXR 750R SRAD 25/75 (6/73 CH) 59/36
Suzuki TL 1000 S 31/67 67/31
Suzuki GSF 1200T 32/52 56/28
Suzuki GSXR 1300R 32/64 49/30
Triumph Speed Triple T509 21/50 51/25
Triumph Daytona T595 30/41 39/30
Yamaha YZF R6 41/71 66/34
Yamaha FZ 400 24/48 51/21

 

 

 


2D adatrögzítő rendszerek, 2T tuning, Andreani Shock Dyno, berugózás, Big Bore kit, big-bore kittek, BMW gumiszerelés-kiegyensúlyozás, cantilever, Carbtune II. diagnosztikai eszközök eladása, célszerszám kereskedelem, csillapítás, data logging, diagnosztikai eszközök eladása, dynojet, Ducati gumiszerelés-kiegyensúlyozás, adatrögzítő, datarecording, data recording, dugattyú, dudagyu, dugatyu, dugagyu, egyedi alkatrész gyártás, előfeszítés, fékbetét csere, Fékpadi mérés, felújítás, forgattyús tengely gyártás, főtengely felújítás, főtengely gyártás, főtengely tervezés, főtengelyszerviz, főtengelyjavítás, futómű hangolás, futómű tuning, full floater, gépi gumiszerelés-kiegyensúlyozás, gumiszerelés, kiegyensúlyozás, hangtompító, henger felújítás, henger fúrás, hengerfej tuning, hengerfej-tuning, hengerfelújítás, hengerfúrás, hengerfejtuning, hengerfejfelújítás, hengerfej felújítás, hüvelyezés, hónolás, perselyezés, persely, helyreállítás, javítás, karbantartás, karburátor, karbi, készítés, Kipufogó hangolás, kipufogó rezonátor, kirugózás, könyvkiadás, krómszár, lánc csere, lengőkar, lengővilla, lfc, LFC-bevonat, lengéscsillapító, Mikuni karburátorok kereskedelme, monocross, monoshock, motor, motor felújítás, motor szerelés, motor szerviz, motor szimuláció, motor tuning, motorkerékpár, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár technika, motorkerékpár-szerelő műhely, motoros műhely, motorsport, motortuning, műanyag szál , telemetria, Nicasilos hengerek felújítása, nicasilozás, nikasilozás, nicosilozás, nikecelezés, nikaszilozás, nikaszil, nicasil, nikasil, nicosil, nikecel, nikacil, S3, s3cyl, s3racing, sziliciumkarbid, nikkel-szilicium-karbid, karbid, nickasil, olajcsere, olajszürő, Plastigauge hézagmérő, porlasztó, portolás, porting, Power Commander, RapidBike, robogó javítás, robogó szerelés, robogó tuning, rugóstag, rugóút, rugózatlan tömeg, rugózott tömeg, speciál tuning, speciális alkatrészek tervezése, speciális diagnosztikai gyertya, speciális szerszámok kereskedelme, Superflow Cycledyne, szakkönyvek eladása, szerelés, szinkronteszter, teleszkóp szelepelés, teleszkóp-villa, teljesítménynövelés, teljesítménymérés, tervezés, tuning karburátorok, elektronika írás, elektronika flashelés, elektronika flesselés, fékpadozás, tervezés, tuning karburátorok, tuning vezérmű tengely, vezérműtengely, vezérmű-tengely, üveg gyertya, unitrak, üveggyertya, váz diagnosztika, váz szimuláció, vezérmű fokolás, virtuális fékpad, WynDyn, ABZ Motor Tuning Motorjavítás, futómű tuning, sunnen, gehring, serdi, mira, nipricil, elnisil, electrosil, Nykasil, alusil, scem, gilnisil, gerecse, ago, bazzaz, gyorsváltó, injektorvezérlő, exup kiiktató, fokozatkijelző, kipörgésgátló, köridőmérő, lambda, lamda, labda, lambdaszonda, woolich, healtech, hiltech, hiltek, akra, akrapovic, akropovics, pipercross, k&n, brembo, apracing, ap racing, bitubo, öhlins, ölins, vertex, prox, pro-x, asso, motec, rapidbike, rapid-bike, kentcams, arrow, laser, termignoni, yoshi, yoshimura, austin racing, ar , austinracing, malossi, polini, meteor, wössner, wossner, je, wiseco, pistal, athena, hotrods, hot-rods, robby moto, robbymoto, cp carrillo, keihin, dellorto, andreani, wp suspension, wp, pivot works, pivotworks, vesrah

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS