Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Tuning 13. rész: A vezérlés II.

 

A szelepemelés mértéke az elõzõ részben említett vezérlési idõhöz hasonlóan fontos paraméter.

 

A szelep elmozdulását a fészekrõl szelepemelésnek nevezzük. Az elméleti levezetést mellõzve, szükséges értékét könnyen meghatározhatnánk a szelepátmérõ 25 %-ában. Ennél az emelési értéknél a szelep kerülete mentén megnyíló palástfelület megegyezik a szelep keresztmetszetével.

 

Csakhogy a valóságban, ha egy gáz (friss keverék, vagy kipufogógáz) szûk résen áramlik keresztül, az áramlás a rés után összehúzódik. Ezért a szelep kerülete mentén a hatásos keresztmetszet minden esetben kisebb, mint a szelepfészek és szelep között rendelkezésre álló geometriai keresztmetszet. Ebbõl látszik, hogy ha a szelepemelés értéke a fent említett 25 % lenne, akkor mindössze 20-22 % hatásos keresztmetszet valósulna meg. Annak érdekében, hogy az áramlás hatásos keresztmetszete megegyezzen a szelep által meghatározott értékkel, a kipufogó szelepet az átmérõjének kb. 27-30 %-ra, míg a szívószelepet átmérõjének kb. 28-34%-ra szokták emelni. Kétszelepes gépeken, ettõl nagyobb, míg nagy lökettérfogatú négyszelepes erõforrásokban ettõl kisebb emelési értékekkel is találkozhatunk.

 

A hatásos keresztmetszet mindig kisebb, mint a lehetséges geometriai keresztmetszet

A szelepek "túlemelésének" van egy másik oka is. Ha egy bizonyos motorban a szelep átbocsátó képessége, pl. 27% szelepemelésnél éri el legnagyobb értékét, akkor célszerû egy kicsit nagyobb emelést, pl. 30%-ot alkalmazni. Ez azért hasznos, mert így a 27%-nál átáramló maximális gáz mennyiség hosszabb ideig képes a szelep mellett a hengerbe jutni, vagy onnan kipufogni. Ha csak 27% ra emelnénk a szelepet, akkor a legnagyobb átbocsátó képességét mindössze egy pillanatra érné el, hiszen a bütyök folyamatosan emeli és süllyeszti a szelepet. Ezáltal a gázcsere minõsége és a teljesítmény romlana.

 

nagy méretben

9,5; 9,6; 9,7; 10,2 mm-es szelepemelés hatása a teljesítmény alakulására. 10,2 mm-nél kisebb a csúcsteljesítmény, mint 9,7 mm-nél

 

Néhány százalékkal nagyobb emelés azonos mértékû teljesítménynövekedést eredményez. A szelepemelés növelésének elõnye a vezérlési idõ módosításával szemben, hogy a fordulatszám tartomány felsõ felében a teljesítmény megnõ, viszont az alacsonyabb fordulatokon mért teljesítmény alig csökken. Azonban itt is igaz, hogy ha túlságosan nagy emelést alkalmazunk, akkor a teljesítmény csökkenhet.

A szelepemelés elõbb meghatározott értékét a vezérmû bütyök magasságába "kódolják". Emelõtõkés gépeken a bütyök magasság és a szelepemelés megegyezik. E megállapítás himbás kialakítású vezérmûre már nem igaz. Ezekben a blokkokban a szelep mozgatását egy himba közbeiktatásával oldják meg. A himba lehet egykarú, vagyis a szelep és a vezérmûtengely bütyke a himba ugyanazon oldalán vannak (pl. Kawasaki ZX10). Kétkarú a himba akkor, ha a szelep a himba forgástengelyének az egyik, a vezérmûbütyök pedig a forgástengely másik oldalára esik (pl. Honda CB 450). A himba karáttétele a szelepemelés értékét módosítja, mintegy felnagyítja. Így azonos bütyök magasságnál, annál nagyobb a szelepemelés, minél nagyobb a karáttétel. A himba karáttételét a bütyök-himba forgástengely, illetve a szelep-himba forgástengely távolságok aránya adja.

 

Himbás szelepemelésnél a karáttétel a fenti összefügés- sel határozható meg

Egy vezérmûtengelyes, kétkarú him- bás konstrukció

Legkevesebb gépmunkával és mérsékelt kockázattal legegyszerûbben a himbás motorokon növelhetõ a szelepemelés. A himba forgástengelyét a lehetõségekhez mérten közelítsük a bütyökhöz. Ezzel a himba karáttételét növeljük. Az alkatrészek méretét figyelembe véve fõleg a kétkarú himbás konstrukciók módosíthatók hatékonyan. Néhány tized millimétertõl akár egy milliméterrel nagyobb maximális emelést valósíthatunk meg ily módon. Egykarú himbás gépeken a hengerfejben rendelkezésre álló hely szûkössége korlátozza az így végrehajtható tuningot.

 

Emelõtõkés motorokon korántsem ilyen egyszerû a helyzet. Ahhoz, hogy az emelés értékét megváltoztassuk, magát a bütyökprofilt kellene módosítanunk. Ez elvileg abból áll, hogy a bütyök alapkörét kisebb átmérõjûre köszörülik. Csakhogy a bütyök felületkeményített anyagból készül, ezért a köszörülés mélysége legfeljebb akkora lehet, amellyel a kemény kérget még nem távolítják el. Ha ez mégis megtörténne, a bütyök igen gyorsan elkopna. E mellet az ilyen beavatkozás módosítja a szelepemelés folyamatát. A gyárban gondosan kiszámolt emelési jelleg megváltoztatása jelentõsen megváltoztatja a szelep és a szeleppel együtt mozgó alkatrészek terhelését. Ez akár vezérmûtengely törést is eredményezhet, annak minden további következményével (görbe szelepek, beszakadt dugattyútetõ, stb.). A fenti lehetséges katasztrófák miatt jobb, ha egy kittes vezérmûtengelyt szerzünk be. Biztosak lehetünk, hogy egy ilyen tengely nemcsak magasabb emelést biztosít, de hosszabb nyitási idõt is. Ezzel ugyan elveszítjük az alkotás örömét és néhány forintot, de mindenképpen kevesebbet kell költeni motorfelújításra. Nem megvetendõ az sem, hogy a házilagos próba-szerencse módszerrel elkészített vezérmûtengellyel ellentétben, a kittes tengely biztos, hogy nagyobb teljesítményt biztosít.

 

A szelepemelés és vezérlési idõ módosításánál mindig vegyük figyelembe a dugattyúban kialakított szelepzsebek mélységét, a szelepvezetõ vezérmûtengely felé kiálló hosszát, a szelep és a vele mozgó alkatrészek tömegét, valamint a szeleprugó teherbíró képességét.

Kovács László

Az alábbi táblázatban a szelepmozgatás konstrukciója szerint mutatjuk be az ismertebb típusokat

Emelõtõkés motorok . Suzuki GSXR vízhûtésû modellek, GS 550, 750, 1000, Honda CB 900, 1100, CBR 400, 600, 900, 1100, CBX 550, 1000, Yamaha FZR/YZF, számos XJ, Kawasaki Z400, 500, 550, 750, ZX 750H, P, ZZR 400, 500, 600
Himbás motorok Kawasaki LTD 440, ZXR 400, 750 J, K, L, M, ZX 9R, GPX, GPZ, Honda XL és XR, CB 250, 400, 450, CBX 750, VT, XRV, Suzuki GSXR lég/olaj kombinált hûtésû modellek, GV 1400, Yamaha XS 400, 250, 360, XT

 

 

 

cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS