Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Tuning 14. rész: A gyújtás I.

 

A gyújtás a motor lelke. A lélekelemzés segíthet a gép viselkedését megérteni.

 

A modern elektronikus gyújtás- rendszerek elõtt, tekintsük át röviden a megszakítós gyújtás mûködését.
Benzinüzemû motorok mûködéséhez szükség van egy gyújtószikrára, amely a hengerben összesûrített keveréket meggyújtja. A 10-20000 voltos szikra a gyertya elektródái között keletkezik, elektromos energiáját a gyújtó- tekercsbõl nyeri. A gyújtótekercs a primer és szekunder áramkörbõl épül fel. A szikra akkor keletkezik, amikor a megszakító a primer áramkörben az elektromos áram útját megszakítja.

 

Akkumulátoros megszakítós gyújtás elvi vázlata

Habár a megszakítós gyújtást majdnem egy évszázadon keresztül használták, hiányosságai régen ismertek, amelyek a következõk:

  • Érzékeny a gyertya szennyezõdésére. A benzin oktánszám növelõ adalékai szennyezik a gyújtógyertyát.
  • A szükséges gyújtási energia létrejöttének ideje kb. 400 szikra/másodperc értékre korlátozza a szikrák számát. Ez a modern, nagy fordulatú többhengeres motorok számára lassú
  • A szikra feszültség nem növelhetõ tetszõlegesen. A kisebb emissziós értékek elérése érdekében szegényebb keveréket alkalmaznak, amelynek meggyújtásához 15-30000 V feszültség szükséges.
  • A megszakító érintkezõinek beégése.
  • A megszakító tehetetlensége miatt nagy fordulaton pontatlan.
Nem meglepõ, hogy a gyújtásrendszerek tervezõi a félvezetõ eszközök felé fordultak. Elektronikus gyújtás alatt az elektronikus vezérlõ és számító egységekbõl, szenzorokból felépített gyújtást értjük. Ez a megfelelõ idõpillanatban ki-, vagy bekapcsolja egy vagy több henger gyújtótekercsének primer áramát. A szikra ebben az esetben is akkor keletkezik, amikor a primer áram megszakad. A gépkönyvek kapcsolási rajzain a gyújtás vezérlõ áramköreit egy blokként szokás ábrázolni. A gyújtásdoboz leggyakrabban használatos rövidítései ECU(=elektromos vezérlõ egység), Igniter, Spark Unit, Zündbox. A vezérlõ általában a motor környezeti hatásoktól jól védett részén található, pl. az ülés alatt.

Egy digitális vezérlõegységnek számos csatlakozó érintkezõje van. Ezek közül jónéhány a különféle jeladóktól érkezõ elektromos impulzusok fogadására szolgál

A fordított polaritású szikra a testelektródát erõsen koptatja

Egy soros, négyhengeres erõforrásnál egy gyújtásvezérlõ egységgel, két jeladóval (1/4, valamint 2/3 hengerhez egy-egy jeladó) és két gyújtótekerccsel megvalósítható a teljes gyújtásrendszer. Ilyenkor az 1. és 4., valamint 2. és 3. hengerek gyertyáit egymással sorba kötik. A gyertyák páronként egyszerre szikráznak, ám a szikra sajnos csak az egyik hengerben hasznosítható, a másikban felesleges, mivel ott éppen a kipufogó ütem fejezõdik be. Az egyik gyertyán az elektronok a középelektródáról a testelektródára, míg a másiknál az elektronok a testelektródáról a középelektródára ugranak át. Az utóbbi gyertya testelektródája a létrejövõ erózió következtében erõsen kopik. A kopás kiegyenlíthetõ a gyertyák idõszakos megcserélésével.

 

Az egyszerûbb rendszerek az elõgyújtás szabályzáshoz csak a motor fordulatszámát veszik alapul, a fojtószelep nyitásának mértékét nem. Az eredményül kapott elõgyújtás görbe a céloknak megfelelõ, ám messze van a tökéletestõl.

Digitális technikát alkalmazó vezérlõegységekkel ez a hátrány kiküszöbölhetõ. A motormûködés jellemzõ adatait (motor terhelés állapota, hûtõközeg hõmérséklete, kiválasztott sebességi fokozat, stb.) szenzorok szolgáltatják a vezérlõegységnek Az egyes fordulatszámokhoz tartozó optimális elõgyújtási szöget az erõforrás megépítését követõ próbapadi tesztek során határozzák meg.

1995 Kawasaki ZX7R Superbike elõgyújtás görbéje

 

Kipufogó gáz oxigén érzékelõ (lambda szonda)

Szívólevegõ hõmérséklet érzékelõ

Fojtószelep állás érzékelõ

 

Különbözõ gázállás mellett végzik el a kísérleteket, minden mérést külön grafikonon ábrázolnak. Ez számos, egymáshoz hasonló elõgyújtás görbét eredményez. A görbéket a terhelési állapotnak, fordulatszámnak megfelelõ helyzetben egymás mellé helyezve, egy dimbes-dombos felületet kapunk. Ha egy bizonyos fordulatszámhoz és fojtószelepálláshoz tartozó elõgyújtást keressük, akkor az adott ponton a felület alaplaptól mért távolsága adja a keresett értéket. A gyakorlatban egy jelleg-felületet 1000-4000 elõgyújtás adat épít fel. Az elõgyújtási adatok a ROM memóriában elõre programozottan találhatók. Innen választja ki a számítógép a mûködési körülményeknek megfelelõt.

 

1996 Suzuki GSXR750 SRAD elõgyújtás jellegfelülete. Érdemes megfigyelni az 1 / 4 és 2 / 3 hengerek közötti apró eltéréseket

 

A rendszer fontos része a fordulatszám jeladó rotor (nyitó kép). Ezt a fõtengely végén helyezik el, egy, vagy több hiányzó, vagy éppen nagyobb méretû fogával jelzi a fõtengely pillanatnyi elfordulási szögét. Az elektronika általában 1 / 4 henger dugattyúinak felsõ holtponti helyzeténél, vagy 90 fokkal a felsõ holtponti helyzete elõtt azonosító jelet kap. Így minden fordulaton biztosítható, hogy a jellegmezõn tárolt gyújtásérték a megfelelõ dugattyú helyzetnél lobbantsa lángra a benzin/levegõ keveréket.

Forgattyústengely helyzet/fordulatszám érzékelõ

 

Érdemes tudni, hogy a dobozban tárolt adatok nem a lehetséges legnagyobb teljesítményt adó elõgyújtást eredményezik, a programozás valamelyest csökkentett értékekkel történik. A teljesítmény is korlátozható ily módon, ám a fõ ok az, hogy a különbözõ országokban megvásárolható, eltérõ minõségû tüzelõanyag használatával se alakulhasson ki a motort rendkívül károsító kopogásos égés. A kopogásos égés érzékelésére egy kopogás jeladót használnak (pl. Honda CBR 1100 XX). Az érzékelõ a normálistól eltérõ égést jelzi a vezérlõ egységnek, amely automatikusan addig csökkenti az elõgyújtást, amíg a detonáció megszûnik. Ha a detonáció nem okoz problémát, a fogak elhelyezkedésének megváltoztatásával ("tuning" rotor) jelentõsen módosítható az elõgyújtás értéke.

Fordulatszám korlátozásra a motor "szétpörgetésének" megakadályozása miatt van szükség. Ezt a CBR 600F-nél két lépcsõben valósították meg. Elõször 11 900 f/p-nél a 2 / 3 hengerekben szüntetik meg a gyújtást, majd 12 500 f/p-nél az 1 / 4 hengereknél is gyújtáskimaradást idéz elõ az elektronika.

Ha a gyújtáskapcsoló be van kapcsolva, de a motor nem mûködik, a gyújtótekercsek primer körét a primer áram terheli. Ez a tekercs ellenállásán jelentékeny hõt fejleszt, ami leégetheti a tekercset. Ennek elkerülésére az elektronika kb. 100-as motorfordulat alatt lekapcsolja a primer áramot a tekercsekrõl.


Kovács László

cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS