Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Tuning 15. rész: A gyújtás II.

 

Az előző részben a tranzisztoros gyújtás működését mutattuk be. Most nézzük a CDI rendszereket.

 

Ha a motor beállítása és a működés körülményei ideálisak, kevesebb, mint 1milli Joule energia elegendő az üzemanyag begyújtásához. Az ív első, kb. 0,000001 másodperc időtartamú része gyújtja be a keveréket, az ezt követő szikrázás a benzin lángra lobbantását egyáltalán nem, vagy alig segíti. Csakhogy a gyakorlatban a motorok beállítása, vagy működési körülményeik nem mindig ideálisak. Előfordulhat, hogy a benzin/levegő keverék nem megfelelő minőségű, a keverék nem homogén, vagy a gyúlóképes gáz nem jut el az elektródákhoz a szikraképződés kezdetére. Ha viszont a szikra égési ideje elegendő hosszúságú, akkor a tüzelőanyag égése biztosan bekövetkezik. A gyakorlati tapasztalat szerint, normál működési körülmények között, kb. 0,00003 s hosszúságú szikra elegendő a keverék begyújtásához. A szikrával szemben támasztott másik kívánatos tulajdonság, hogy a gyertyánál az energiaáramlás nagyon rövid idő alatt érje el a maximumát. A gyors energiaáramlás segíti megakadályozni a gyertya szennyeződését.

 

Gyertyapipával egybeépített gyújtótrafó és a gyújtás rendszer főbb elemei

 

A gyújtásrendszer, amely a gyors energiaáramlást és a gyújtószikra megfelelő időtartamát egyidejűleg biztosítja, a CDI (Capacitor Discharge Ignition) gyújtás. Mint azt az előző részben említettük, a tranzisztoros gyújtásnál a primer áram megszakadásakor keletkezik a gyújtószikra. Ezzel szemben a CDI gyújtás működési elve pont fordítottja a megszakítós, vagy tranzisztoros rendszerekének a szikra a primer áram megindulásakor keletkezik.

 

CDI rendszer feszültség (Uc), primer áram (I1) és szekunder áram (I2) alakulása

A primer áramot egy nagy kapacitású kondenzátor szolgáltatja, amelyet 200-400 V feszültségre töltenek fel. Gyújtótranszformátorra kapcsolását tirisztorral (gépkönyvek kapcsolási rajzain: SCR) oldják meg. A kapcsolás vezérlése sorozatunk előző részében már említett módon, szinte kivétel nélkül digitális úton történik. A motor működési jellemzői által meghatározott pillanatban, az elektronika jelet küld a tirisztor felé, amely bezár, és a kondenzátor a gyújtótransz- formátor primer tekercsén keresztül gyorsan kisül. Az áramimpulzus a szekunder tekercsen kb. 40 kV-os feszültséget eredményez, amely gyors és nagy intenzitású szikrát hoz létre. A nagy feszültségű szikra eléggé veszélyes, a szervizmunkák során erre tekintettel kell lenni.

 

A tároló kondenzátor saját töltőtekercséről, vagy a motor elektromos hálózatáról tölthető fel. Az első variációt főként kétütemű motorokon alkalmazzák, mert a töltő- tekercs megfelelő méretezésé-vel a motor elektromos hálózata egyszerűbb lehet. Hátránya, hogy indításkor a szikra feszültsége attól függ, milyen fordulatszámra sikerül felpörgetni a motort. A szükséges minimális fordulat- szám 200-500 f/p.

 

 

Motoplat gyújtás. Előnye a kis helyigény, nagy gyújtófeszültség, valamint egyes modelekken az előgyújtás görbe választási lehetősége. Sajnos már nem gyártják...

Az akkumulátoros és forgó mágneses (pl. Motoplat) CDI feszültségének különbsége kis fordulaton

Kis fordulatszámon az akkumulá- toros CDI gyújtás nagyobb energiát szolgáltat. Mivel a generátort ebben az esetben nem kell ellátni nagyfeszültségű töltőtekerccsel, ezért tervezhető úgy, hogy nagyobb töltőfeszült- séget szolgáltasson az akkumulá- tornak. Végső soron az akkumulátoros CDI gyújtás áramigénye alacsony fordulat- számon kisebb, mint egy tranzisztoros gyújtásé, ám az indítás sikeressége az akkumulá- tor feltöltöttségén múlik.

 

A kondenzátor feltöltésére a 12V-os akkumulátorfeszült- séget 200-400 V-os feszültséggé kell alakítani, amely több lépésben valósítható meg. Első lépésben az akku 12V-os egyenfeszültségét váltakozó feszültséggé alakítják. Ezt a feszültséget azután 200-400 V értékre feltranszformálják. A kondenzátor töltésére alkal- mas egyenfeszültség a feltranszformált feszültség egyenirányítása után kelet- kezik.

 

Egyenáramú CDI gyújtás kapcsolási vázlata

A gyorsan növekvő feszültség miatt a rendszer kevésbé érzékeny a gyertya szennyezettségére, ezért biztosabb a gyújtás.

A gyújtás kifogástalan működése az alkatrészek megfelelő elektromos kapcsolatán múlik. A modern rendszerek kb. 5-8 mm-es szikraközt tudnak átütni levegőben. A nagyfeszültségű vezeték lehúzásával sohasem szabad a motort leállítani, mivel az a gyújtásrendszer belső szigeteléseinek sérülését okozhatja. Működő motornál a szikrának mindenképpen távoznia kell valamerre. Ha ezt nem tudja akadálytalanul megtenni a gyertyán keresztül, az alkalmazott nagy feszültség átüti a gyújtásvezérlő valamelyik belső szigetelését, vagy a gyújtókábelben, gyújtótekercsben tesz kárt. Éppen ezért, ha többhengeres motoroknál a gyújtás működését ellenőrizzük, a párban együtt működő hengerek mindkét gyertyapipáját csatlakoztassuk a gyertyához és testeljük.

 

A működés részleteiről térjünk át a lehetséges tuningra. Sajnos, kizárólag a gyújtás módosításával elérhető csúcsteljesítmény növekedés legfeljebb néhány százalék lehet. A régebbi konstrukciójú gépeken alkalmazható nagyfeszültségű gyújtókábel csere CDI-nél nem valósítható meg, mert nincs ilyen alkatrész a motoron. A gyertyapipa és gyújtótrafó egy egységet képez, így már gyárilag megvalósították azt az ideális állapotot. Az egyik lehetséges módosítás az előző részben már említett jeladó-rotor csere.


Ezzel egyenértékű, ha a gyújtás jeladó tekercs alaplapját cseréljük ki, vagy alakítjuk át. Utóbbi esetben figyeljünk, hogy a rotor és a tekercs mágnese közötti hézag 0,3-0,5 mm legyen. A hézag sose legyen nagyobb, mint 0,8 mm, mert indítási problémák jelentkezhetnek. A rotor, vagy alaplemez cseréjével a alapelőgyújtást tudjuk megváltoztatni, vagyis a teljes működési jellegmezőt eltolni. Ez a módosítás részterhelésen hatékony lehet, ám teljes gáznál a detonáció tönkreteheti a "mechanikát".

 

Gyújtás jeladó tekercs. A csavarok áthelyezésével módo- sítható a gyújtási időpont

Ha ezt szeretnénk elkerülni, viszont a jobb gyorsulásra igényt tartunk, célszerű a vezeték köteg és a gyári gyújtásdoboz közé egy programozható vezérlőegységet iktatni (lásd előző rész). Jóval drágább, mint egy rotor, vagy jeladó tekercs-alaplemez, de a jellegmező teljes egészében az adott erőforráshoz hangolható. Ennek ellenére egyszerűbb és célravezetőbb a gyújtástérképeket interneten keresztül, közvetlenül betáplálni az elektronikába, mintsem hosszadalmas kísérletekbe, próbákba bonyolódni.

 

Kovács László

 
 

cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS