Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Honda VTX 1800: A kigyúrt Cruiser

 

Az eddig fõleg a sportmotorok világában tündöklõ cég, most végre betört a cruiserpiacra egy kolosszális V-Twinnel (V 2-es motor).

 

A '80-as évekig az egyetlen mód, hogy nagy cruiserrel motorozhass, egy Harley vásárlása volt. Persze a megszállottak évtizedek óta építettek különbözõ, az izlésüknek leginkább megfelelõ óriás klónokat, de legtöbbüknek sem elég szakértelme, sem pedig elég pénze nem volt az efféle mulatságokhoz. Az elsõ fordulatot a Suzuki Intruder 1400 '87-es megjelenése hozta. A japán sikereken felbuzdulva a következõ dekádban a többi gyártó is sorra rukkolt elõ hasonszõrû gépeivel és töltötte be az eddig, kínálati hiányban szenvedõ piaci szektort. A Hondáról ez nem volt elmondható, hiszen egész mostanáig nem erõsítette pozícióját eme géposztályban. Sok idõnek kellett eltelnie, hogy kirukkoljon egy igazán cruiseres, monumentális V- Twinnel, amellyel vetélytársait lesöpörheti a placcról.
Meglehetõsen ironikus, hogy a sportmotorok világában a nagyobb a gyorsabbat, míg a custom bike-ok esetében az egyre lassabbat jelenti. Pl.: a 80 köb inches (1337 ccm) Harley EVO, a szinte minden téren, kisebb testvére a 74 köb inch-es (1200 ccm) fölött áll, az úton mégis lassabb.
Hát a delikvens ilyen gondolatokkal és elõítéletekkel a fejében ül rá manapság egy cruiserre.
De ha erre a bringára ül, félelmei nem igazolódnak, mert a gyártó szakított a lassuló custom trenddel. A masszív 1795 ccm-es blokk OHC szelepvezérlést és hengerenként 3 szelepet kapott. Bár száraz tömege 320 kg, a nagytestû masina 12,3 sec alatt teljesíti a negyed mérföldet, közel 170 km/h sebesség mellett. A gép által nyújtott példás kényelem feledtet minden kritikát. Az egy, közösített kipufogóból áradó mély hangorkán teljesebb, mint bármelyik vetélytársáé. Mindezek mellett a finoman hangolt befecskendezõ rendszernek köszönhetõen a gép kevés anyaggal is megelégszik. Az üléspozíció tipikus "low rideres", és a könnyen eltávolítható utasülés is azt hivatott fémjelezni: a motorozás ezen a gépen szóló élvezet. A rengeteg krómozott felület, ami mind "Heavy Metal" - nem pedig mûanyag -, a hatalmas fényszóró, a puritánságot is szem elõtt tartó mûszerezettség mind-mind a cruiser irányzat elmaradhatatlan stílusjegyei. Élvezkedés közben a gyönyört fokozandó, érkeznek a várva várt vibrációk, de pont csak annyi, hogy a motoros hosszú távon se fáradjon el tõle. A váz kialakítás nem teszi lehetõvé a mély döntést, de az úttartás pontos és a kombinált fékrendszer (CBS) minden esetben megfelelõ fékhatást biztosít.
Szóval a Honda megalkotta volna az elérhetõ legnagyobbat? Majd meglátjuk! Az biztos, hogy késve érkezett a buliba, az utolsó tánc mégis az övé.
Technikai adatok: 1975 ccm, OHC szelepvezérlés, hengerenként 3 szelep, 104 LE, fogyasztás 7,5 liter/100 km, gyorsulás 0-170: 12,3 másodperc.

Lesó Péter

 

cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS